Datum objave: 02. Kolovoz 2016

FOTO:'Bolest suvremene mode':Svi su htjeli biti na otvorenju izložbe Duje Kodžomana

Šibenik News
Šibenik News

Izložba 'Bolesti suvremene mode' Duje Kodžomana postavljena u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku nije ono što biste na prvu očekivali od netom diplomiranog modnog dizajnera no već samo otvorenje privuklo je veliku pozornost Šibenčana, mahom njihovih ljepših polovica.

 

Ovaj Šibenčanin na modu ipak promatra nešto drugačije i ne bježi od onog manje lijepog u modnom svijetu čega smo svi svijesni, ali nitko o tome ne priča. Ono što se ne može pronaći na stranicama modnih časopisa jesu psihički poremećaji kojih nije da nema u 'fashion' svijetu. 

 

Izložba 'Bolesti suvremene mode'  postavljena je u galerijskom prostoru na Gorici, a donosi presjek Dujinog rada tijekom studijskih godina te ilustrira tri različite tematike. 

 

- Riječ je o radovima koji s nastali tijekom diplomskog studija, zapravo unutar vremenskog perioda od dvije godine studija modnog dizajna. Prikazani radovi, tj. projekti nastali su kao odgovori na tri različita projektna zadatka u četiri semestra - objašnjava autor izložba koja je pobudila veliko zanimanje Šibenčana i to mahom ljubitelja mode i osoba iz javnog života Krešimirovog grada, većinom su to bile Šibenčanke. 

 

Izloženi komadi teško bi se mogli nositi šibenskom špicom što i ne čudi kad uzmemo u obzir da su rađeni kao dogovor na temu predimenzioniranog, hortikulture i uloge sterotipa i pitanja psihičkih poremećaja u oblikovanju uniseks kolekcija. 

 

 

- Ono što ih povezuje jesu bolesti različitih grana, medicinski fenomeni, psihički poremećaji i otud naziv 'Bolesti suvremene mode'. Za sva tri projekta sam, s  obzirom da je riječ o konceptualnoj umjetnosti, morao imati bogato teoretsko znanje, imao sam pomoć stručne medicinske literature - otkriva dizajner metode uz pomoć koji su nastajala djela izložena u Šibenik, njegovoj ukupno drugo izložbi u rodnom gradu, a prvoj modnoj. 

 

nimalo konvencionalno. ono što ih povezje tiču se bolesti razičith grana medicinski fenomeni, psihički poremečaji i o bolesti suvremene mode.

 

Duje još nije ni bio diplomirao kad je njegov talent prepoznalo uredništvo talijanskog Voguea. Dobitnik je Rektorove nagrade za međunarodni uspjeh, a na nedavno održanim Sveučilišnim igrama u Rijec i Zagrebu, nosila se njegova kostimografija.

 

No, sad s diplomom u ruci, ovaj neprikosnoveni talent šibenskih korijenja najavljuje godinu dana odmora.

 

- Nakon diplome, razmišljao sam o mogućnosti upisa postdiplomskog studija, ali mislim da ću iduću godinu iskoristiti za mentalno sazrijevanje - poručio je dizajner. 

 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

 

 

 

'The illness of contemporary fashion' 

Iz kategorije: Kultura