Datum objave: 02. Srpanj 2016

Među osam tisuća ljudi na koncertu The Prodigy-a u Zadru našlo se i dosta Šibenčana

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Kultni britanski pioniri "big beat" scene The Prodigy zadnjih 7-8 godina proživljavaju svoju drugu mladost i koncertno su aktivni gotovo kao u najbolji danima svoje slave. Turneje im sve češće obuhvaćaju Balkanske zemlje, a pogotovo Srbiju gdje su samo na Exitu u zadnjih 10 godina nastupali čak pet puta. Prije tri godine imali smo ih priliku slušati na domaćem terenu u programu trećeg i zadnjeg izdanja Terranea, prošle godine bili smo u Budvi na Sea Dance festivalu, a jučer smo napravili đir do Zadra gdje su Prodigy nastavili prošlogodišnju praksu velikih koncerata na Jazinama kad je na istom mjestu nastupio Manu Chao.

 

 

Predvečerje u Zadru je bilo lijepo i ispunjeno pozitivno atmosferom, a velik broj "warriorsa", odnosno fanova britanskih rejvera, ispunilo je stari dio grada. Po riječima organizatora nekih osam tisuća duša bilo je prisutno na parkiralištu dvorane Jazine gdje se održavao veliki koncert. Među publikom na putu do lokacije susreli smo i dosta Šibenčana kojima nije bilo teško dati između 200 i 250 kuna za kartu i potegnuti do Zadra da vide svoje miljenike.

 

 

Koncert koji je počeo nešto iza 22 sata bio je klasično "prodiđijevski" nabrijan, agresivan, glasan i vizualno na visokom nivou. Petorka na sceni je izgledala uigrano i rutinski je vozila po zadanom kursu sabranom od starih hitova i novih stvari od početka do kraja koncerta. S druge strane publika nam se činila malo mlohava i falilo je te energije po kojoj su dobro poznati The Prodigy nastupi pogotovo kod istočnih nam susjeda. No, sigurno da je prvih 10-ak redova istinski uživalo u svakom trenutku koncertnog programa koji je nažalost trajao svega 80 minuta, što je izazvalo dozu kritika dijela fanova koji su ostali na kraju ipak malo kratkih rukava. Nakon koncerta mišljenja Šibenčana bila su podijeljena. Neki kažu da su dobili ono po što su došli i da su zadovoljni još jednim posebnim The Prodigy iskustvom, dok drugi kritiziraju vrijeme trajanja koncerta i slabu povezanost publike s bendom.

 

 

Bilo kako bilo, organizatorima iz LA Agencije se mora priznati trud i rad, pogotovo kad znamo da su u nepunih mjesec dana nakon Die Antwoorda u Zagrebu doveli još jedno jako ime u Hrvatsku. Doduše moramo mi prigovoriti slab popratni koncertni sadržaj, u smislu predgrupe ili bilo kakvog after DJ programa. Tako da se sinoć po zadarskim krivudavim ulicama već prije ponoći najčešće moglo čuti ono dobro staro pitanje "A di je after prijo?"

 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: