Datum objave: 06. Lipanj 2016

Srijedom po svijetu - filmski program na tvrđavi Barone

Šibenik News
Šibenik News

Srijedom po svijetu - naziv je filmskog programa na tvrđavi Barone koji za cilj ima upoznati publiku s različitim kulturama i načinima filmskog izražavanja. Autor programa je Nikica Šupe, ljubiteljima filmske umjetnosti poznat i kao voditelj programa Filmske večeri srijedom u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' pa ovo možemo smatrati produženom, ljetnom shemom istog programa.

 

Program ima ulogu upoznavanja publike s različitim kulturama i načinima filmskog izražavanja. Selekcija odabranih filmova iz Argentine, Belgije, Čilea, Italije, Švicarske, Španjolske, SAD-a i Hrvatske osigurati će svježinu u pristupu filmskom jeziku što je, uz vrsne redatelje, garancija zadovoljne publike.

 

- Pozivom na suradnju s tvrđavom Barone ukazala mi se sjajna prilika da pristupim formiranju slobodnijeg programa koji će svojom formom najviše sličiti programu filmskog festivala što podrazumijeva da će prikazani filmovi imati čvrstu autorsku perspektivu i iznimnu umjetničku i zanatsku kvalitetu. Pri izboru sam obratio pažnju da svaki naslov ima širok prihvat kod publike te sam iz tog razloga izbjegao odabir naslova sumorne tematike i predugog trajanja - izjavio je Nikica Šupe

 

Kao prvi od ukupno osam filmova filmskog programa na tvrđavi Barone, u srijedu 22. lipnja s početkom u 21.30 sati bit će prikazan argentinski film nominiran za Oskara “Divlje priče”. Redatelj Damian Szifron kroz šest kratkih priča preispituje ekstreme ljudskog ponašanja. Nakon ove, na kino platnu s najljepšim pogledom na svijetu, uslijedit će projekcije drugih višestruko nagrađivanih filmova.


U lipnju će biti prikazan i belgijski film “Ne ostavljaj me” redatelja Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena koji je proglašen najboljim dokumentarcem 2013. godine po izboru kritičara Sight and Sounda. „Ne ostavljaj me“ tragikomična je oda neuspjehu, dirljiv i urnebesan prikaz dvojice usamljenih muškaraca koji vrvi humorom i humanošću. Bit će prikazan 29. lipnja s početkom u 21.30 sati.

 


Čileanski film „Sluškinja“ redatelja Sebastiana Silve apsolutni je favorit festivalske publike diljem svijeta. Priča je o sluškinji Raquel koja dvadeset godina radi u dobrostojećoj čileanskoj obitelj. Na pragu četrdesete ponovno otkriva sebe i stvari koje su joj važne. Crna komedija o svakodnevnici ''sluga'' sa primjesama drame nikoga ne ostavlja ravnodušnim no ujedno je i hrabra priča o samootkrivanju i ženinom pravu da bude sretna na rasporedu je 6. srpnja također s početkom u 21.30 sati.

 


Višestruko nagrađivani talijanski film “Zoran - Moj nećak idiot”redatelja Mattea Oleotta bit će prikazan 20. srpnja s početkom u 21.30 sati. Priča o četrdesetogodišnjem Paolu koji živi u malom furlanskom gradu blizu granice. Nepouzdan je, voli dobru kapljicu, dane provodi u lokalnoj krčmi i uporno prati svoju bivšu suprugu. Jednog dana dobiva u privremeno skrbništvo nesigurnog 16-godišnjaka koji je odrastao u slovenskim planinama. Iako nevoljko, Paolo se mora brinuti o njemu, ali uskoro otkriva Zoranov neobični dar: on fenomenalno igra pikado! Paolo pomisli da je to prava prilika da se osveti cijelom svijetu. No hoće li to biti lako? pitanje je koje je osvojilo festivalsku publiku diljem svijeta.

 


Švicarski film “Djeca s planine Naf”redateljice Alice Schmidt na rasporedu u srijedu 27. srpnja također s početkom u 21.30 sati. Djeca s planine Napf priča je o jednom sasvim drugačijem odrastanju, na planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine, u svijetu bez računala i interneta gdje se za dopisivanje još uvijek koristi papir i olovka. Školarci u bogatoj Švicarskoj svakog dana deset kilometara pješače do škole, nisu opsjednuta Facebookom, a omiljene igre su im one u prirodi. Uz to,ova djeca suvereno upravljaju svim poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv.

 


Španjolski film “Vražja kičma” kojeg je režirao Guillermo del Toro bit će prikazan 3. kolovoza. Ova horor drama smještena je u doba Španjolskog građanskog rata u kojem dječak Carlos dolazi u sirotište koje proganja duh dječaka koji je umro ili je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima. Film se ističe po prekrasnoj fotografiji oskarovca Guillerma Navarra i znalačkoj režiji koja miješa elemente drame, trilera i odmjerenog horora. Kritika i publika ga smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja 2000-tih iz žanra autorske horor drame.

 


Srijeda 10. kolovoza rezervirana je za gostovanje hrvatskog redatelja Gorana Rušinovića. Uz prigodnu retrospekciju rada Večer s gostom koncipirana je u formi razgovora s publikom.
Filmski program tvrđave Barone zatvaraju hrvatski kratkometražni filmovi „Kino Otok“ i „Ana Trg“ u srijedu 17. kolovoza. Poetski dokumentarac „Kino otok“ o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima režirao je Ivan Ramljak. Priču o gospođi Ani koja već 40 godina na glavnom zagrebačkom trgu prodaje religijske kalendare i krunice ispričale je redateljica Jelena Novaković.

 

Sve projekcije započinju u 21.30 sat. Slobodan ulaz na filmske večeri ostvaruju svi članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i kupci dnevnih ulaznica šibenskih tvrđava. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Kultura