Datum objave: 17. Svibanj 2016

Tvrđave i Tarac na Kornatu u središtu šibenskog Dana muzeja

Šibenik News
Šibenik News

Iz mnoštva događanja Muzejski dokumentacijski centar izdvaja program Muzeja grada Šibenika koji povodom Međunarodnog dana muzeja organizira stručno vodstvo po gradskim fortifikacijskim objektima s ciljem upoznavanja kulturnog i povijesnog nasljeđa najstarijeg hrvatskog grada na Jadranu.

 

Tako će se zainteresirani građani imati prilike upoznati s jezgrom srednjovjekovnog Šibenika - tvrđavom Sv. Mihovila i ove godine potpuno obnovljenom tvrđavom Barone, koja uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti u realnom prostoru rekonstruira Šibenik iz 17. stoljeća kao i dva osmanska napada na grad u vrijeme Kandijskog rata.

 

Pored povijesne ture po fortifikacijskim objektima, za građane će biti organiziran i posjet lokalitetu Tarac i Spomen obilježju stradalim vatrogascima na otoku Kornatu kako bi se upozorilo na važnost kulturnih krajolika za kolektivni identitet nacije. Obilazak Tarca uključuje razgledavanje arheoloških nalaza iz rimskog doba, pristanište za popravljanje brodova uz bizantsku rutu i kule Toreta.

 

Što se posjeta Tarcu tiče, a koji je na rasporedu u subotu, 21. svibnja, evo što trebate znati: 


Polazak autobusom iz Šibenika (s Autobusnog kolodvora) u 8.30 sati, a brodom iz Vodica
(s glavnog mula) u 9 sati. Obavezne prijave na telefon 213-880, zbog ograničenog broja mjesta.
Posjet će biti otkazan u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta - poručuju iz šibenskog Muzeja. 

 

Muzeji i kulturni krajolici tema je 36. Međunarodnog dana muzeja koji će se, od 16.-21. svibnja 2016., obilježiti u stotinjak muzeja diljem Hrvatske, a osim šibenskog Muzeja, u programu je i Muzej u Betini.

 

Na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a odabirom ovogodišnje teme, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje se na muzeje kao institucije koje preuzimaju aktivnu ulogu u zaštiti i održavanju kulturnih krajolika. 

 

Kompletan program u organizaciji Muzeja grada Šibenika pogledajte klikom na - MUZEJ.

 

 

Iz kategorije: Kultura