Datum objave: 01. Travanj 2016

NIKAD BOLJI: Long play day 2016 objavio program i poziv kolekcionarima ploča

Šibenik News
Šibenik News

Šibenik treću godinu sudjeluje u globalnom obilježavanju Svjetskog dana prodavaonice ploča (Record Store Day) koji se obilježava svake treće subote u travnju, a koji se u Krešimirovom gradu obilježava pod nazivom Long play day 2016.

 

Ove godine to bi bilo 16. travnja, no jedinstven kakav jest, šibenski LP Day 2016 trajat će dva dana, a vikend izdanje, druženje uz samo najbolje od glazbe, počinje dan ranije, u petak, 15. travnja.

 

LP Day 2016 zajedničkim snagama organiziraju Kulturna udruga Fotopoetika, DJ Kolektiv Project 33 / 45 i klub Azimut uz podršku lokalnih struktura, a podrazumijeva očekivani sajam ploča/vinila/longplayjki, te glazbeni program koji je ove godine podebljan brojem izvođača i prvoborcem neo soul funka u Hrvata – Mangroove!

- Iznimno nam je drago i počašćeni smo što možemo reći kako je odličan Mangroove ambasador šibenskog Long play dayja 2016! - poručuju organizatori. 

 

Foto: Mangroove, ambasador koji plovi neo soul funk vodama

 

- Posebnost ovog Long Playja je u tome što se trudimo iz godine u godinu biti drugačiji od standardnog Record Store Dayja, a najveća razlika je u tome što smo ploče izvukli vani. Drago mi je što se oko organizacije skupila originalna ekipa s novim idejama tako da se širimo na dva dana pa beba, slobodno možemo reći, postaje Long Play Weekend – poručuje Nikola Balvan, polovica Projecta 33 / 45.

 

Za ovu godinu Long Play Day 2016 priprema, dakle, sajam i koncert Mangroova, ali i tribinu pod nazivom Moć i snaga vinila - spori užitak od kojeg ne odustajemo već 120 godina – zašto?' uz niz gostiju od kojih su potvrđeni 'enciklopedija' Siniša Škarica i 'strastveni ljubitelj ploča' Nenad Borović uz moderatora Marka Podruga te glazbenu poslasticu KONTRANAPAD i projekciju filma 'Pola stoljeća diska'

 

Također, u pripremi je i slatko iznenađenje za sve posjetitelje sajma ploča u subotu, 16. travnja.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane izlagače, privatne kolekcionare, diggere, pa i izdavača jer LP Day odlična je promocija, kao i ljubitelje i kolekcionare stripova da nam se pridruže na sajmu ploča/vinila/longplayjki koji će biti u subotu, 16. travnja, s početkom u 11 sati, ispred kluba Azimut, ispod stepenica koje vode prema katedrali sv. Jakova u Šibeniku.

 

Sve što trebate je odabrati primjerke za sajam, najaviti svoj dolazak na E-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nazvati na 098/915 11 42. U obzir dolaze i gramofoni i slična građa. Nema ni kotizacije ni akontacije.

 

PROGRAM:

Petak, 15. travnja


21 h – tribina 'Moć i snaga vinila - spori užitak od kojeg ne odustajemo već 120 godina – zašto?'
Sudjeluju: Siniša Škarica, Nenad Borović
Moderator: Marko Podrug


23 h – glazba KONTRANAPAD by DJ Borovich


Subota, 16. travnja


11 – 14 sati – sajam ploča / vinila / longplayjki / gramofona, stripova … feat live DJ kolektiv Project 33/45 & slatko gastro iznenađenje
21 sat – projekcija filma 'Pola stoljeća diska'
Redatelj: Zvonimir Rumboldt
23 sata – koncert ambasadora Mangroove
… after party – KONTRANAPAD by Nino Rak

 

ŠTO JE ŠTO ILI TKO JE ŠTO

 

KONTRA NAPAD istražuje groove glazbu od njezinih početaka do današnjih ekstenzija oslanjajući se na organski zvuk s ciljem da ga pretpostavi nadirujućem zvuku elektronske glazbe. Kroz Kontra napad su do sada prošli : Tobogan, CHUI, ABOP, Borovich, Pytzek, Unclefunk, Stipe Jazzy Širinić, Mate Kokić,Smeđi Šečer, Dirty Hairry, ...etc


Ovo specijalno izdanje Kontranapada predstavlja nam jednog iskonskog zaljubljenika i pionira u puštanju glazbe sa vinila na ovim prostorima – BOROVICH - punim imenom Nenad Borović, dugogodišnji je kolekcionar gramofonskih ploča, strastveni ljubitelj glazbe svih žanrova i podžanrova koji u sebi nose plesni groove i zanos. Svoju strast prema glazbi također je upražnjavao kao nekadašnji urednika koncertnog programa hrvatske najvažnije i najstarije organizacije za promociju svjetske nezavisne muzičke scene - ŽEDNO UHO.

 

FOTO: Nenad Borović aka DJ Borovich dobro je poznato ime među Šibenčanima

 

U egzotičnom mixu (isključivo s gramofonskih ploča) Borovich spaja više glazbenih pravaca iz raznih dijelova svijeta uz dodatke raznih pikanterija. U igri su sljedeći pravci: funk, soul, Boogie, space disco, Afro disco, NU disco, yugo funk, prog RnR, library groove, te masa EDIT i extended 12“ verzija new wave i RnR brojeva. Borovich je jedan od danas rijetkih DJ-eva koji po staroj provjerenoj recepturi 70s i 80s doslovno 'pali' dancefloor uz pomoć: dva gramofona i hrpom rijetke, pažljivo birane groove glazbe iz raznih dijelova svijeta i vremenskih perioda.


Project 33/45, šibenski DJ duo kojeg čine Balvan & Rak (koji su zbog svojih prezimena jednostavno bili predodređeni da postanu DJ-evi).


Ako znate za njih, onda znate i da glazbu puštaju isključivo s ploča, njihovih vlastitih. Kad su počeli bili su avangarda, danas samozadovoljno jašu na valu velikog povratka vinila na globalnoj razini. Jer, ako niste znali, u 2015. prodaja ploča dosegla je u svijetu razinu iz 1993., što je Balvanu & Raku, ni krivima ni dužnima, donijelo titulu trendovskih DJ-eva.

 

FOTO: DJ Kolektiv Project 33 / 45 - Nino Rak i Nikola Balvan 


Završetak Long play daya pripada domaćinu Kontra Napad programa, još jednom zaljubljeniku u groove glazbu i vinile... - Ninu Raku - glazbeni umjetnik, multiinstrumentalist, vizionar. Kao veliki zaljubljenik u glazbu , posebno glazbu prožetu i začinjenu groovom dolazi nam kao domaćin ponovno pokrenutog programa KONTRA NAPAD. Nino će nam otkriti koji ga groove pokreće, a nas očekuje plesni završetak večeri... kako Nino kaže deezer night !!
 

Iz kategorije: Kultura