Datum objave: 28. Ožujak 2016

FOTO Velikim koncertnim finalom u hangaru zaokružena još jedna tradicionalno odlična Kulturaljka

Šibenik News
Šibenik News

 

Kako je počela, tako je i završila – žestoko, edukativno, nabijeno emocijom u smjeru promjene strujanja u društvu. Mislimo na Kulturaljku 2016, naravno, čiji se koncertni vrhunac održao ovog vikenda u hangaru nekadašnje vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku.

 

Zanimljiv koncertni prostor postaje još zanimljiviji kad uzmemo u obzir da su na istom mjestu u razmaku od samo nekoliko minuta nastupili hrvatski, srpski i bosanskohercegovački bendovi – Magul sa šibenskom adresom, te srpski Repetitor koji je poharao Europu, Kinu, a sad konačno, tijekom petog gostovanja i Krešimirov grad, te u konačnici legendarni sarajevski bend Zabranjeno pušenje predvođeno ništa manje legendarnim Sejom Sexonom koji je jasno dao do znanja što misli o Šibeniku i njegovoj antifašističkoj povijesti.

- Ponosan sam što sam u gradu koji je za bitku na Sutjesci dao 1316 ljudi – viknuo je s pozornice Sejo, noseći istu brojku na festivalskoj majici od prošle godine.

 

Bila je to večere nabijena rock'n'roll emocijom koju su proizveli ne samo bendovi s pozornice već i tristotinjak posjetitelja koncerta koji su je znali akumulirati u atmosferu specifičnu za Kulturaljku u organizaciji udruge P.A.R.K.

Koncert je otvorio Magul – novo ime na domaćoj sceni predvođeno dobro poznatim, starim znalcom Antom Prginom, čovjekom koji je nebrojeno puta dosad pokazao da zna što radi – glazbu, koju publika prepoznaje i odobrava.

 

Savršen intro za ono što je uslijedilo nakon, a odgovara energičnom jednosatnom nastupu srpskih gitarskih prvoboraca – Repetitoru. Ovo je njihov peti nastup u Šibeniku i kako su rekli, nikad ih nitko ranije nije tako dobro ugostio, ovo je vjerojatno jedan od onih koncerata koji će pamtiti još dugo nakon odlaska iz hangara. Zaključak, možda im se ne sviđa epitet spasitelja rock'n'roll, ali svakako su jedan od najvažnijih vitalnih organa koji ga održava na životu.

 

Koncertno finale Kulturaljke na Veliku subotu zaslužilo je i veliku, ogromnu točku na 'i', eksplozivan kraj kakav su ponudili dečki iz Zabranjenog pušenje u čijim se prstima, glasovima ne nazire trag prolaska godina kao ni u tekstovima pjesama koji ni nakon tri desetljeća (na žalosti ili na sreću) ne gube na aktualnosti.

 

Tko nije bio na velikom finalu ovogodišnje Kutljuraljke, može žaliti. Propustiti bio je autogol, a prilika za revanš ide tek dogodine.
 

Iz kategorije: Kultura