Datum objave: 16. Ožujak 2016

Baranović: gubimo imidž grada festivala; Gradonačelnik: problem je skupa rock glazba

Šibenik News
Šibenik News

Nepostojanje strategije razvoja kulture jedan je od razloga zbog kojih je Mate Škugor odlučio da se organizacija SuperUho festivala preseli u Šibeniku obližnji Primošten. Bio je to težak udarac za Grad festivala - Šibenik posebno kad se ustvrdi da je Škugor za SuperUho od načelnika Općine Primošten, Stipe Petrine, dobio isti financijski iznos koji dijele brojne manifestacije u Krešimirovom gradu.

 

Čudi li pitanje vijećnika i reformiste Petra Baranovića upućeno gradonačelniku Željku Buriću na današnjem Gradskom vijeću? Ne čudi. 

 

- Patim dane kad je grad dobivao nove sadržaje, nove festivale poput Terranea o kojemu su pisali i inozemni mediji, a danas pratimo samo da odlaze, gubimo taj imidž grada festivala. Ja nemam stav, ali očekujem Vaš stav, gradonačelniče - kazao je Baranović, dodajući da svjedočimo eroziji festivalske scene u Šibeniku.

 

Odlazak festivala poput Terranea i SuperUha, gradonačelnika ne brine previše jer oni su, kako kaže, privatni projekti čiji organizatori idu za profitom. 

- Nemojmo mistificirati stvari. To nema veze s gradom. Mi smo napravili sve što je gospodin Škugor tražio. On nikad, ali baš nikad nije tražio financijsku potporu. Problem tih festivala je širi. Pitanje pop i rock kulture treba riješiti sustavno, od državne razine. Rock grupe koje organizatori dovode su skupe, a njihova publika uglavnom mladi koji nemaju novca - odgovorio je gradonačelnik Burić, dodajući da Šibenik ne gubi imidž grada festivala.

 

Potkrijepio je to tvrdnjama da još uvijek imamo Supertoon, Okusi Mediterana, a od ove godine i Dalmatinski filmski festival. 

 

Međutim, kad bi pojmovi kvaliteta i kvantiteta dijelile istu definiciju, imidž Šibenika kao grada festivala ne bi bio poljuljan, ovako. Nismo sigurni. 

 

 

Iz kategorije: Kultura