Datum objave: 19. Siječanj 2016

Šibensko - riječka ekipa sprema audio - vizualni performans u šibenskom kazalištu

Šibenik News
Šibenik News

Sono Koloro na esperanto jeziku znači zvukovi boja, a ujedno je to naziv kazališne predstave kakvoj još nismo svjedočili u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. No i to će s promjeniti 3. veljače kada će se na daskama koje život znače audio - vizulani performans. 

 

Sono Koloro rezultat je suradnje šibenske udruge Tremolo koju predstavljaju Božidar Bilušić i Marko Grgac, potom glazbenog sastava The FogSellers predvođeni Mirkom Rakom, Varoš Medija te kolege iz Rijeke okupljeni pod imenom koji lomi jezik - Tetraparalelopiped. 

 

- Dečki iz udruge Tremolo došli su na ideju da naprave nekakav događaj u kazalištu, a da nije klasična predstava ili još jedan običan koncert. Onda su se sjetili da sam ja uvijek spreman za nove izazove i tako su me kontaktirali. Sljedećih sat vremena iz ideje izrodio se ozbiljan koncept za koji treba mnogo truda i ljubavi. Ekipa koja se okupila zna što radi tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema i zaostajanja - prenosi nam Mirko Rak, prvi čovjek The FogSellersa. 

 

Glazbeni dio performansa koji je mješavina chillout glazbe i jazza potpisuje, dakle, The FogSellers uz pomoć nekoliko vrsnih šibenskih instrumentalista i to Voje Markovića na bas gitari, Dražena Markovića na harmonici, Luke Mrše na trubi, te Marijana Kuvačića na trubi i perkusijama. 

 

- Ideja je da spojimo vizualizacije i glazbu u jednu cjelinu. Dakle, svaka melodija i svaki ritam imat će svoju boju ili sliku u projekcijama koje će biti dio interaktivne projekcije, a drugi dio bit će tematski i pratit će zvuk. Otud ime Sono Koloro što na esperantu znači zvukovi boja - pojašnjava Rak. 

 

Za vizualni dio zadužena je šibensko - riječka veza pa tako interaktivnu vizualizaciju potpisuju dečki iz Varoš Medije koji su se dokazali na nekoliko projekata na području Šibenika (od interaktivnog šanka na Terraneu preko dječjih igrica na Međunarodnom dječjem festivalu i u sklopu Adventa u Šibeniku do vizualizacije na SuperUho festivalu i Azimut, caffe baru i noćnom klubu) te Riječani iza Tetraparalelopipeda koji već dugi niz godina bojaju razne koncerte i društvene događaje. 

 

Inače Sono Koloro nije samo vizualno i zvukovno drugačije kazališna predstava već je riječ o performansu koji kroz svoj sadržaj prenosi aktivističku poruku. Performans, prema riječima Mirka Raka, tematizira nastajanje, evoluciju, napredak i, kaže, 'ovu trenutnu fazu kad nam se silan napredak obija o' glavu'. 

 

A kako će publika prepoznati tematiku?

 

- Pa, neće to biti napadno. Više onako prikrivena poruka koju će publika shvatiti tek kad predstava završi i kad krene put kuće - objašnjava Rak. 

 

Ulaznice za Sono Koloro, kazališni performans koji golica maštu, u prodaju će biti puštene za dva dana po cijeni od 40,00 kuna, a moći će se kupiti u ugostiteljskim objektima Bono u centru grada te Skipper u Docu.

 

 

Iz kategorije: Kultura