Datum objave: 28. Kolovoz 2015

Šibenčani najviše čitaju Antu Tomića i Nesboa, ali i šibenske autore

Šibenik News
Šibenik News

 

Šibenčani ljeti više posežu za dobrim štivom što se, prema podacima koje smo dobili u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, a u jedinoj domaćoj knjižari, Knjižari Matica najčešće su kupovali političku literaturu.

Na Odjelu beletristike najčitanija knjiga je djelo Ante Tomića “Veličanstveni Poskokovi“. U svom trileru Tomić je obradio teme kriminala i korupcije na svim razinama društva. Slijedi triler norveškog pisma Joa Nesboa “Sin“. Nakon popularnog serijala knjiga o detektivu Harryju Holeu, u romanu “Sin“ predstavlja novog glavnog lika, ovisnika o drogi, Sonnyja Lofthusa koji postaje žrtvom korumpiranoj norveškog sustava. Na trećem mjestu nalazi se djelo Ivice Prtenjače “Brdo“. Glavni lik romana je bivši PR u izvadačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti koji napušta građansku sredinu kako bi se uspeo na brdo jadranskog otoka odakle bi čuvao ljeti otok od požara. Slijedi djelo britanskoga pisca Toma Roba Smitha “Farma“ , psihološki triler o obiteljskim tajnama, ali i tankoj granici zdravog razuma i ludila. Na posljednjem mjestu najposuđivanijih knjiga na odjelu beletristike smjestilo se djelo švedske autorice Kristine Ohlsson “Pepeljuge“ – napeti krimić u kojem autorica spretno isprepliće privatni život detektiva sa njihovim profesionalnim djelovanjem, kako doznajemo od knjižnjičara Ante Mešina.

Najčitanija knjiga na Odjelu publicistike djelo je domaćeg autora Bruna Šimleše “Umjetnost života: kako ovladati umijećem ljubavi“. U osam poglavlja knjige Šimleša govori o svetosti života, Bogu, obitelji i ljubavi. Temeljna ideja djela jest pravo na ljubav koju smo stekli rođenjem. Slijedi djelo američkog autora F.Williama Engdahla “Uništite Kinu : što Washington čini da ograniči utjecaj Kine u svijetu“. Temeljna tema djela je sukob SAD-a i Kine koji se već vodi oko afričkih nalazišta nafte i pomorskih puteva, ali i reakcija SAD-a na sve brže jačanje Kine. Na trećem mjestu smjestilo se djelo hrvatskog književnika i novinara Tihomira Dujmovića “Hrvatska u raljama djece komunizma“. U svom djelu Dujmović analizira današnje stanje države, ali naglašava da će Republika Hrvatska ostati samo zemljopisni pojam nastavi li se mandat suvremene vlade. Zatim dolazi djelo M.Scotta Pecka – “Korak dalje putem kojim rjeđe se ide“. Na petom mjestu nalazi se djelo HDZ-ova zastupnika Gorana Marića – “Slom lažnoga proroštva“ u kojem autor iznosi svoje stajalište o gospodarskoj krizi u Hrvatskoj, ali i navodi rješenja.

Na dječjem odjelu po interesu djece prednjači knjiga “Gregov dnevnik 5: sumorna stvarnost“ autora Jeffa Kinneya koji opisuje kako je divno biti dijete, iako se stvarnost čini sumornom. Slijedi knjiga autora Davida Walliamsa - “Zla zubarica“. Na trećem mjestu djelo je književnice Sanje Polak – “Mala Ema straha nema“, simpatično djelo o djevojčici Emi koja se suočava sa svakim strahom i pobjeđuje ga. Djelo “Maša i muzej“ autorice Sanje Pilić smjestilo se na četvrtom mjestu. Glavni lik je djevojčica Maša koja obožava ići u muzej gdje se uvijek dobro zabavi, ali i nauči nešto novo. Na petom mjestu najposuđivanijih knjiga dječjeg odjela smjestio se duhovit roman švedskog književnika Ulfa Starka – “Luđaci i bezveznjaci“.

Šibenčani također uživaju u djelima lokalnih autora, a među njima najpopularniji je Antonio Barišić sa svojim romanom o tinejdžerima i odrastanju – “Srest ćemo se opet“. Na drugom mjestu nalazi se roman Omera Raka “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina“ koji prati dva fabularna toka, jedan u Vrančićevo vrijeme, a drugo u osvit Domovinskog rata. Slijedi djelo Ive Brešana “Mrtvima ništa ne treba : i druge pripovijetke“. Brešan kao ponajbolji hrvatski portretist ljudskih osobina i u ovoj zbirci pripovijetki bavi se zanimljivim likovima i zbivanjima iz hrvatske stvarnosti. Na četvrtom mjestu najposuđivanijih lokalnih djela smjestio se kriminalistički roman Emira Imamovića Pirke – “Vršenje dužnosti“. Glavni lik djela je policajac Ivor Bošnjak koji se klonio svake odgovornosti i njegova četiri prijatelja.
Roman“ Povratak genija“ Tomice Šćavine smjestio se na peto mjesto najpopularnijih lokalnih autora. Glavni lik romana je žena kontroverzne prošlosti Niki Terura koji prihvaća sumnjivi posao na jahti Kairos u strahu od neimaštine i bolesti svoje bake.

U knjižari Matica, najprodavanije djelo na području publicistike djelo je Josipa Manolića – “Politika i domovina“. Josip Manolić pripada generaciji političara koji su imali bitnu ulogu u oblikovanju suvremene hrvatske povijesti. Roman francuskog autora Michela Houellebecqa – “Pokoravanje“ najpopularniji je na području beletristike. Roman je objavljen nakon atentata na list Charlie Hebdo. Među lokalnim piscima najprodavaniji je Milivoj Zenić s djelom “Stari Šibenik kalama, skalama i butama“. Zenić od ulice do ulice opisuje svaki detalj građevina , ali i otkriva tajne i zaboravljene priče sa strašću pravog Šibenčanina. Među dječjim knjigama najprodavanija je knjiga Jeffa Kinneya “Gregov dnevnik 5: sumorna stvarnost“. 

Tekst napisala: Iva Prpić

Iz kategorije: Kultura