Datum objave: 05. Kolovoz 2015

Papandopulijana u Tribunju:Posthumna priznanja Borisu Papandopulu uručena njegovoj udovici Zdenki

Diana Ferić
Diana Ferić

Nagrada za životno djelo i plaketa počasnog građanina Tribunja posthumno je sinoć u Tribunju, na već tradicionalnoj manifestaciji Papandopulijana uručena Borisu Papandopulu koji je značajan dio svog života proveo u Tribunju, a primila ih je njegova udovica Zdenka koja nije skrivala uzbuđenje zbog tog posebno priznanja koje je time odano čuveno maestru.

 

Papandopulijana Tribunj  festival je kojim Općina Tribunj promiče kulturni turizam kroz njegovanje spomena na prominentnog hrvatskog skladatelja i dirigenta maestra Borisa Papandopula. Taj je hrvatski umjetnik iznimne glazbene nadarenosti prepoznat u cijeloj Europi a u Tribunju je živio i djelovao 16 godina i to u posljednjem razdoblju svojeg života. Od milja su ga zvali „hrvatski Mozart“. Festival povezuje glazbenu, plesnu, dramsku i filmsku komponentu njegovog djela i bogatog opusa pokazujući svestranost maestra Papandopula o čemu najbolje svjedoči i trodnevni program ovogodišnje Papandopulijane.

Tako je sinoć na dobro popunjenom trgu Škver bio pravi festival Papandopulove glazbe na kojem je bilo mjesta i za klasične umjetnike, svirače i plesače, ali za klapu „More“ koja je sa Ženskom pjevačkom skupinom Sv. Nikola Tribunj a capella izvela dvije maestrove dalmatinske pjesme „Ostav se više mora“ i „Ma ružice rumene“. S klapom More potom je nastupio i mladi i već etablirani šibenski pjevač Marko Škugor. Djela čuvenog skladatelja izveo je Cantus ansambl, Zagreb u sastavu Dani Bošnjak - flauta, Branko Mihanović - oboa, Danijel Martinović – klarinet, Žarko Perišić - fagot, Bánk Harkay – rog, a dvije plesne role i članovi Studija za suvremeni ples iz Zagreba. Ta iznimna glazbena večer završila je odličnom izvedbom Komornog koncert za violinu solo i puhački kvintet koji je Boris Papandopulo napisao 1986. godine. Cantus ansamblu pridružila se  vrsna violinistica i prof. violine Evgenija Epshtein, a njihova izvedba  „prštala“ je od dinamike. Riječ je inače o Papandopulovom djelu koje se zbog svoje složenosti i težine vrlo rijetko izvodi, kako je kazao jedna od organizatora Marijan Modrušan. Ovogodišnja Papandopilijana završava sutra koncertom u crkva Velike Gospe na kojem će nastupiti Gudački kvartet Rucner i Klasja Modrušan, polaznica Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu i Ivan Bosnar na orguljama u suradnji s Orguljaškom ljetnom školom iz Šibenika.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala otvorena je i izložba Boris Papandopulo i Tribunj na kojoj su predstavljeni osobni predmeti i eksponati iz maestrove ostavštine koje je njegova udovica Zdenka Papandopulo trajno ostavila općini Tribunj. Ta će izložba biti postavljena i u Šibeniku i Zagrebu budući da je maestro Papandopulo bio umjetnički voditelj Šibenskog pjevačkog društva Kolo i dirigent opere HNK u Zagrebu.

Papandopulijana Tribunj se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH  Kolinde Grabar - Kitarović, a potporu Festivalu pružaju  Općina Tribunj, Ministarstvo kulture RH, Šibensko - kninska županija, Splitsko - dalmatinska županija, Umjetnička akademija u Splitu (UMAS), Hrvatska kinoteka - Hrvatski državni arhiv, Marina Tribunj i Nacionalni park Krka.

 

Iz kategorije: Kultura