Datum objave: 10. Lipanj 2015

Predstavom Matilda za 10 dana otvara se 55. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

 

Do svečanog otvorenja 55. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku ostalo još  deset dana kada će na Ljetnoj pozornici (Trg Republike Hrvatske) biti praizvedena dječja predstava „Matilda“, prema tekstu Marijane Nole, a u režiji Nine Kleflin. Matilda“ otvara ovogodišnji festival u subotu, 20. lipnja, u 21 sat. Predstava je predviđena za uzrast 5+, a traje 60 minuta.

Jučer je u Ured MDF-a stigao svježe otisnut plakat za „Matildu“, koji potpisuje scenografkinja, kostimografkinja i kiparica Sara Lovrić Caparin. „Dok sam crtala skice za kostim, sinula mi je ideja da plakat napravim slikarskom tehnikom kakva se koristila u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Cijeli je plakat, dakle, naslikan ručno, bez ikakve kompjutorske obrade. Svojim slikarskim umijećem pokušala sam napraviti i relativno vjerne portere svih glumaca“, kaže Sara Lovrić Caparin.

Matilda će nam predstaviti svoje ekscentrične roditelje, Đuru i Keku Bedaru, koji je zanemaruju i nisu u stanju prepoznati njezinu posebnost i genijalnost. Tu su i Matildini prijatelji Kate, Mate i Latica koji dijele s njom školske probleme, muke i nepravde, osebujna knjižničarka koja je oduševljena Matildom i njenom neobičnom nadarenošću, zatim gospođa Mrga, rogobatna i zastrašujuća ravnateljica škole te učiteljica Dragić, utjelovljene plemenitosti i majčinske nježnosti.

„Kada se likovi promatraju iz vizure šestogodišnjeg djeteta, sve njihove osobine, one pozitivne, a osobito one negativne postaju naglašene do krajnosti. Način na koji ova predstava kroz Matildine oči oslikava svijet navodi nas na razmišljanje i preispitivanje, jer ne postoji iskrenije i točnije vizure svijeta od one u očima djeteta“, istaknula je Marijana Nola, autorica libreta i stihova.

Skladatelj je Neno Belan, kostimogafkinja Sara Lovrić Caparin, scenograf Osman Arslanagić, a igraju Maja Kovač, Franka Klarić, Nela Kocsis, Jakov Bilić, Damir Lončar, Šime Bubica i Oriana Kunčić. Sudjeluju i djeca Dramske radionice HNK u Šibeniku i Dječjeg zbora „Zdravo maleni“.


 

 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: