Datum objave: 15. Listopad 2014

Mjesec knjige u Gradskoj knjižnici :Brojna događanja i povrat knjiga bez zakasnine

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska knjižnica u Šibeniku obilježit će Mjesec knjige koji danas počinje nizom događanja, a i ove godine vrijedi pogodnost da sve posuđene knjige možete vratiti u Knjižnicu bez plaćanja zakasnine.
Večeras će u Knjižnici biti predstavljena putopisna reportaža Afrika III Davorke Kitonić, o delti Okawanga, Parku prirode Centralni Kalahari i plemenu San (Bušmanima). Nakon toga, u 20 sati, u sklopu filmske večeri bit će prikazan poljski igrani film Tri boje: Crveno Krzysztofa Kieslowskog (1994., 99 min), a sutra će biti otvorena izložbe crteža s motivima Šibenika Vladimira Kirina u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik u četvrtak, 16. listopada u 19.30 sati.

Riječ je o izložbi trinaest originalnih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i 1923. godine grafičara, slikara i grafičkog dizajnera Vladimira Kirina (1894. - 1963.). Uz te crteže (na osam kartona, jer je pet oslikano s obiju strana), bit će izložen i crtež u boji s motivom šibenskoga Doca i mapa Šibenik, s dvanaest izvornih Kirinovih litografija [grafika], tiskana u Zagrebu 1923., s predgovorom Ćirila Ivekovića. Sva ta građa pohranjena je u zavičajnoj zbirci Knjižnice. Originalni crteži nabavljeni su, zahvaljujući sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture, u studenome lanjske i u travnju ove godine od dr. Josipa Kovačića, koji posjeduje više od dvije stotine grafika, crteža, akvarela skica i drugih vizualnih materijala Vladimira Kirina, umjetnika koji je – prema riječima povjesničara umjetnosti dr. sc. Milana Pelca u katalogu izložbe Kirinovih ranih radova u Galeriji “Ulrich” u Zagrebu 2002. – u razdoblju između dva svjetska rata “znatno utjecao na formiranje vizualne kulture u Hrvatskoj”. U svojim počecima Kirin je “postigao niz vrijednih crtačkih i grafičkih ostvarenja na području vedutistike i knjižne ilustracije.” Tim ostvarenjima pripadaju i mape litografija s vedutama triju gradova: Šibenika, Splita i Trogira, koje su “dočekane s odobravanjem i pohvalama umjetničke kritike”, i, naravno, crteži koji su poslužili kao predlošci za izradu tih litografija. Kad je riječ o Šibeniku, Kirin je prikazao stari dio grada: Dolac, Goricu, tvrđavu sv. Ane (danas sv. Mihovila), katedralu (unutrašnjost, krstionicu, sjeverni i zapadni portal) i trg ispred nje, crkvu sv. Ivana, prostor ispred Sv. Barbare, spomenik Tommaseu itd., te pogled na grad s mora i s kaštela.

Inače, Mjesec hrvatske knjige, manifestaciju koja promiče knjigu i čitanje a održava se od 15. listopada do 15. studenoga, organiziraju Knjižnice grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Pokrovitelj ovogodišnje svečanog otvaranja je Grad Split a suorganizator Gradska knjižnica Marka Marulića, Split.

„Šibenska knjižnica je za tu je manifestaciju, koja ove godine za temu ima ljubav, pripremila niz događanja: predstavljanja knjiga, predavanja, izložaba itd. (I program svečanog otvaranja u splitskom Gradskom parku neće proći bez Šibenika jer su dvije naše sugrađanke, Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice, i Nataša Jurić Stanković, prof. hrvatskog jezika u OŠ Petra Krešimira IV., autorice teksta, na čakavici, drame Rome i Jule, adaptacije Shakespeareove Romeo i Julija, koju će tom prigodom izvesti dramska grupa OŠ Lučac, s mentoricom Jelenom Tomić, uz sudjelovanje dječje folklorne sekcije KUD-a Brodosplit).Istoga dana kad i Mjesec knjige u Splitu počinje i trodnevna skupština Hrvatskog knjižničarskog društva, na kojoj će aktivno sudjelovati, u raznim komisijama, i djelatnici naše knjižnice, ističe Vili Lakić, ravnatelj knjižnice Jurja Šižgorića.

 

Iz kategorije: Kultura