Datum objave: 22. Srpanj 2014

Ovaj tjedan Šibenik u znaku filma i glazbe: Počinje festival SUPERTOON, Regius …

Nina Medić
Nina Medić

Bogat glazbeni i filmski program slijedi ovaj tjedan u Šibeniku. Animirani  film stiže u Šibenik u sklopu Supertoona, međunarodnog festivala animacije koji se u Krešimirovom gradu održava drugu godinu za redom. Osim spomenutog festivala, ovog tjedna možete uživati i u dvodnevnom glazbenom programu Regiusa koji se ove godine održava u srpnju umjesto u rujnu kako je bilo dosad.

Također, tu su standardni ljetni programi koje nude organizatori Đira po gradu, Giro Bono i Castello, green stage Azimuta, kao i program Klapskih večeri četvrtkom na Maloj loži i ovogodišnje velike novosti koncerta na ljetnoj pozornici u Docu. Ovaj tjedan u dolačkom programu uživamo čak dva puta, u četvrtak i u subotu, više u nastavku.

 

Utorak, 22. srpnja

Kulturno – glazbena manifestacija Đir po gradu nastavlja s programom.  Za ovaj utorak planiran je glazbeni 'specijal' pod nazivom Harry Sokal meets M.S.A.Q. (Mate Skračić Adaptive Quartet). 

Harry Sokal ubraja se među najvažnije post-Coltrane saksofoniste u Europi. Radio je s cijelim nizom vodećih jazz umjetnika u Europi i Sjedinjenim Državama, od Art Blakeya, Joe Zawinula i drugim. Njegova najvažnija uloga je suosnivanje Wiena art orchestra, ali i dugogodišnje članstvo u u legendarnom Art Farmer Quintetu što ga čini jednim od najvažnijih ambasadora jazza iz Austrije. Njegov izvanredan zvuk na saksofonu može se čuti na više od 500 albuma širom svijeta.

Ovaj zanimljiv glazbeni događaj održat će se na Maloj loži s početkom u 21 sat. Ulaz slobodan.

 

Srijeda, 23. srpnja

Ante i Kova ili Duo Antiqua vraćaju se na green stage kluba Azimut.  Sve posjetitelje čeka još jedna ugodna kraj mora pod zvijezdama, a u glazbenom dijelu čekaju iz akustični zvuci gitare i obrade pjesama koje malo tko ne zna.

Početak svirke je u 22 sata, ulaz slobodan.

 

Četvrtak, 24. srpnja

Klapske večeri četvrtkom na Maloj loži ovaj tjedan ugostit će čak dvije klape. Tako će za Šibenčane i sve njihove goste željne ugodnih dalmatinskih zvukova pjevati klapa Brodarica i klapa Mirakul.

Program počinje u 21.15, a ulaz je slobodan.

Green stage kluba Azimut nastavlja s glazbenim gošćama, tako ovog  četvrtka ugoste dovodi argentinski duo Ana – German.  Summa summarum – čista akustika, dva vokala, gitara daju poznate latinoameričke pjesme, no da ne bi sve ostalo na tome pobrinut će se da se čuju i ostali glazbeni žanrovi, ali u okviru 'latino' notnog zapisa.

Bossa nova večer u Azimutu počinje u 22 sata uz besplatan ulaz.

Ljetnu pozornicu u Docu ovaj tjedan čeka pravi glazbeni spektakl – u jednom tjednu čak dva koncerta, a prvi je koncert etno, world music benda Kries.  Najavljeni koncert ujedno je i prvi u njihovoj dugogodišnjoj karijeri koji će bend održati u Šibeniku, te ne sumnjamo da članovi benda i publika podjednako iščekuju ovaj susret.

Koncert počinje u 23 sata, dolazak svakako preporučen, a ulaz besplatan!

 

Petak, 25. srpnja

Giro Bono i Castello i ovog petka nude glazbeni program svojim posjetiteljima. Srpanjska noć u centru starog grada rezervirana je za domaći cover bend Odak i Gastabajteri. Sastav je to koji domaćim ljudima ne treba puno predstavljati, a u njegovim repertoaru svi uživaju.

Program počinje u 21 sat, ulaz slobodan.

Disko Gimnaziju odnosno Darka Relju – Ritma. Ovaj put najavljujemo ga na green stageu Azimuta i to u društvu još jednog domaćeg cover benda Kost i koža koji podjednako oduševljava publiku gdje god da svira.

Dakle, Disko Gimnazija, pa Kost i koža Show pa ponovno Disko Gimnazija. Sve što vam treba jesu plesne cipelice. Ulaz slobodan. Početak u 22 sata.

Ovaj vikend počinje četvrti Regius, kulturno – glazbena manifestacija koja se održava na gradskom kupalištu Jadrija.  Jedna od važnijih programskih novosti svakako je to da se festival ove godine ne održava u rujnu, kao što je to bilo prethodnih godina. Datum održavanja festivala pomaknut je na 25. i 26. srpnja, odnosno ovaj petak i subotu.

Ovogodišnji lineup čine Lovely Quinces, Sopot, Lude Krawe, Živo Blato, MMMeniga (petak), te Motus, Kiša metaka, Straight Mickey and the Boyz, Letu Štuke i Rahmanee (subota).

Evo što je o festivalu rekao njegov organizator Igor Bergam, ispred udruge P.A.R.K.

'Kao što već svi znaju, Regius znači – uvijek odličan provod uz more, sunce, kampiranje, upoznavanje i druženje. Svi posjetitelji imaju priliku čuti bendove alternativne glazbe iz cijele regije. Ove godine na pozornicu će se popet jedanaest bendova, a sve počinje oko 21 sat u petak, te završava oko 5 sati ujutro u nedjelju. Očekujemo mnogo više publike i mnogo bolju cjelokupnu atmosferu na festivalu jer se ove godine održava u najatraktivnijem datumu ljeta.'

 

Subota, 26. srpnja

Vasko Ananasovski trio održat će koncert na ljetnoj pozornici u Docu. Početak je najavljen za 23 sata, ulaz je besplatan. Slovenski skladatelj i glazbenik Vasko Atanasovski poznat je po raznovrsnim suradnjama sa svjetski poznatim jazz, rock, klasičnim i tradicionalnim glazbenicima te jedinstvenim majstorskim pristupom prema svim stilovima glazbe.

Repertoar 'Vasko Atanasovski Trija' obuhvaća pjesme s njegovih različitih albuma, te nove i pjesme nastale u posljednje vrijeme. Virtuozni trio vješto se kreće između različitih glazbenih stilova, kao što su klezmer, Gypsy swing, polka čoček i jedinstvene kombinacije šansone i alter-popa. Sve to kombinirano sa 'zarazonom' vedrinom i plesnom inspiracijom. 

Azimut i ove subote sprema atraktivan glazbeni program s dva izvođača.  Za početak, kao warm up najavljen je DJ UNCLE FUNK, potom se na green stage penje Kobok, a subotnji provod na travi kraju će privesti DJ UNCLE FUNK.

DJ UNCLE FUNK ili glazbenik/gitarist, ljubitelj i kolekcionar glazbe koja sadrži iskonski, 'vreli' funk ritam koji od svog postanka, preko James Brown euforije 70-tih pa do danas uspješno 'pali' plesne podije diljem svijeta.

KOBOK ili šesteročlana, poručuju iz Azimuta, posada odmetnika s raznih domaćih gusarskih brodova poput Bamwisea, Vergl Grinda, Tigrove masti, Rens Argoa, Škripzikl… Nošeni valovima donose šansonu, blues, dub, folk, cirkuske zvukove, zvukove iz crtića, note moderne i starinske.

 

Nedjelja, 27. srpnja

Nedjelja pred nama bit će u znaku filma, animiranog filma jer 27.07. počinje SUPERTOON, međunarodni festival animacije čiji će se program odvijati na šest lokacija u staroj gradskoj jezgri, a trajat će sve do 1. kolovoza.

Ovogodišnji program, četvrti po redu, drugi u Šibeniku, nudi preko 300 filmskih naslova podijeljenih u nekoliko kategorija, od službenih konkurencija do popratnih programa. Pristižu naslovi sa svih strana svijeta, zastupljeni su gotovi svi kontinenti. Također, četvrti SUPERTOON u znaku je nekoliko novosti, pa tako ove godine imamo dvije nove natjecateljske kategorije poput međunarodne konkurencije animiranih reklama i međunarodne konkurencije animiranih uvodnih špica (tzv trailova) u filmove. 

Iz kategorije: Kultura