Datum objave: 09. Lipanj 2014

Državni arhiv u Šibeniku otvorio izložbu o jedinom Hrvatu s titulom vojskovođe

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni dan arhiva u Šibeniku  i stota godišnjicapočetka Prvog svjetskog rata   obilježeni su danas u Šibeniku otvaranjem  izložbe  o Svetozaru Boroeviću najsposobnijem austrougarskom vojskovođi Prvog svjetskog rata

Izložba  “Vojskovođa Svetozar Boroević 1856. – 1920.” koju je organizirao Državni arhiv u Šibeniku obilježeni postavljena je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, a  otvorila ju  je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo. Priča o Svetozaru Boroeviću, najsposobnijem austrougarskom vojskovođi Prvog svjetskog rata i jedinom Hrvatu koji je dobio naslov vojskovođe, privukla je šibenske ljubitelje povijesti i zanimljivosti iz prošlosti.
Podsjećanje na Boroevića i Prvi svjetski rat za Šibenik i šibensku historiografiju imaju posebno veliki značaj jer je to razdoblje njegove povijesti slabo istraženo i obrađeno. Što više ukorijenilo se mišljenje da Šibeniku u Prvom svjetskom ratu nije imao neku posebno značajnu ulogu što ne samo da nije točno nego je i štetno jer je dovelo do prešućivanja i zanemarivanja tog dijela hrvatske i šibenske prošlosti.
Državni arhiv u Šibeniku na to je upozorio i prije nekoliko dana izložbom „Šibenik u Prvom svjetskom ratu“ koju je pripremio u suradnji s Gradskim muzejom Drniš te postavio u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika.
I

zložba o jedinom Hrvatu s titulom vojskovođe kojeg su zbog sjajnih pobjeda zvali lavom sa Soče jedna je od zanimljivijih izložbi koje Šibenčani mogu vidjeti ovih dana.

Iz kategorije: Kultura