Datum objave: 03. Travanj 2014

Valentino Dražić Celić i udruga 'Phasma' daju novi poticaj umjetničkoj sceni Šibenika

Nina Medić
Nina Medić

Sjaj i šušur talijanske prijestolnice  mode, Milana, Valentino Dražić Celić odlučio je nakon 12 godina, zamijeniti rodnim Šibenikom i umjetničk ga i obogatiti, pridružujući se, kako kaže, novom šibenskom kulturnom valu. Učiniti će to preko udruge 'Phasma' koju osniva u Šibeniku s ciljem promocije, razvoja i širenja kreativnosti, kulture i kritičkog promišljanja. Udruga je u posljednjoj fazi osnivanja, te bi s aktivnostima trebala početi već do kraja travnja.

Valentino Dražić Celić završio je 2006. godine  likovnu akademiju u Milanu na kojoj se specijalizirao za suvremenu umjetnost i fotografiju. Nakon studija odlučio je i ostati u Italiji, ali ekonomska kriza, koja je između ostalog pogodila i umjetnički sektor, osujetila je njegove planove. Umjetnički krug kojem je Valentino Dražić-Celić, kako priča, djelovao u Milanu, počeo  je stagnirati pa se lani vratio u rodni Šibenik.

„Kako sam bio u kontaktu s prijateljima u Šibeniku stalno su postojale ideje da tu nešto pokrenemo. U Milanu sam razvio afinitet prema predavanju i edukaciji i tako je došla ideja da nešto  u tom pravcu pokrenemo u Šibeniku. Mislim da su se u Šibeniku polako počele događati sve značajnije stvari na kulturnom planu i imamo namjeru pridružiti se tom 'novom kulturnom valu'  na što kvalitetniji način“, ispričao je Valentino Dražić Celić.

 

Prva aktivnost s kojom udruga starta, a koja je već potaknula  interes Šibenčana, je fotografska radionica koja će za početak biti organizirana za učenike gimnazije Antuna Vrančića. „Moju ideju odmah je prepoznala Ivanica Belamarić, ravnateljica gimnazije Antun Vrančić, te smo odlučili krenuti s radionicama upravo u gimnaziji. Za sada, prema mojim saznanjima, postoji veliki interes među gimnazijalcima.“, rekao nam je Valentino Dražić Celić.

Neće to biti tipična fotografska radionica na kojoj će se učiti ne samo tehnička i kreativno-praktična strana fotografije , već će udruga 'Phasma' na čelu s Valentinom Dražićem Celićem imati potpuno novi, inovativni pristup pa će se fotografiji pristupiti i s filozofskog, psihološkog, antropološkog i semiotičkog kuta.

„Moj cilj je potaknuti  učenike da počnu kritički promišljati i naučiti ih kako postati stvaratelji vizualnog.Svi smo danas izloženi toj istoj unificiranoj slici, svi smo dio globalnog sela, ali bitno je naučiti da i u toj sličnosti ima različitosti. Biti će to jedan inovativan interdisciplinarni pristup vizualnom sa zanimljivim primjerima“, najavio je Dražić Celić.

Udruga „Phasma“  će organizirati fotografske radionice i za širu publiku u Šibeniku, predavanja  profesionalnih fotografa iz  Hrvatske i inozemstva te različite izložbe. Njihovu ideju i inovativan pristup umjetnosti prepoznala je i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, točnije djelatnica Gradske knjižnice Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih, pa će se izložbe fotografija nastalima u gimnaziji i  radionicama izlagati i u knjižnici.

Valentino Dražić Celić smatra da su Šibenčani, kao i Hrvati općenito jako kreativni i ističe  opisuje primjer Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koja je, kako kaže, živi primjer kakve se velike stvari mogu napraviti kada se ujedine entuzijasti s velikom ljubavi prema gradu. „Mislim da možemo puno napraviti za naš grad  kada se zalaganje i kvaliteta ujedine, treba se samo ohrabriti i s riječi prijeći na djela“ poručuje  Valentino Dražić Celić.

Iz kategorije: Kultura