Datum objave: 17. Veljača 2014

ČESTITKA: "Stara dama", šibenska Gradska knjižnica proslavila 92. rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvijema  izvrsnim izložbama i promocijom osobito vrijedne knjige "Uspomene iz Perzije", svog 123. izdanja, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ proslavila je danas svoj 92. rođendan .

Proslava rođendana počela je promocijom knjige „Uspomene iz Perzije“ Ivana Simonića. Riječ je osobito vrijednoj i zanimljivoj knjizi zapisa Šibenčanina Ivana Simonića koji je tijekom 19. stoljeća imao nevjerojatnu ratničku i diplomatsku karijeru te spada među značajnije ličnosti novije povijesti Europe i Azije. Darko Gulin, šibenski kroničar koji je pronašao Simonićevo djelo u ruskim arhivima i priredio njegovo hrvatsko izdanje, upozorio je na činjenice da je Simonić bez dvojbe najveći ratnik i vojskovođa te uz Antuna Vrančića, najznačajniji diplomata svjetskog formata porijeklom iz Šibenika. Dr. sc. Goran Budeč iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU čestitajući Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ 92. rođendan naglasio je kako je ona dosljedni sljednik visoke razine kulture koja u Šibeniku ima stoljetnu tradiciju. On je iznio zanimljiv podatak da su šibenske obitelji u 15. stoljeću imale u prosjeku pet do deset knjiga najvažnijih antičkih autora te da je već u to vrijeme Šibenik imao neobično visoku razinu opće pismenosti i uljudbe.
Nakon promocije Simonićevih „Zapisa iz Perzij“ otvorena je izložba papirnatih skulptura Zdenke Bilušić pod nazivom „Libri“, a zatim i izložba „Okvir za portret Ante Zorića“ koju je dijela građe iz obiteljske zbirke pripremio Željko Zorić. Ta izložba ima poseban značaj jer je ugledni šibenski poduzetnik, političar i gradski dužnosnik krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio mentor gotovo svih šibenskih kulturnih institucija.

Iz kategorije: Kultura