Datum objave: 06. Srpanj 2012

U Šibeniku održana prva hrvatska promocija bestselera"Jutro čarobnjaka"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući vlasnicama šibenske Knjižare matica, svjetski bestseler "Jutro čarobnjaka" francuskih autora Louisa Pauwelsa i Jacquesa Bergiera koji je nedavno na hrvatskom jeziku izdala mala obiteljska izdavačka kuća "Eneagram" sinoć je, prvi put u Hrvatskoj, promoviran upravo u Šibeniku. O knjizi je govorio jedan od osnivača te izdavačke kuće Šimun Uremović, a susret s njim vodila je Šibenčanka Zorjana Erceg, njegova kolegica iz studenstkih dana. U knjizi su, kako je objasnio Uremović, dvojica francuskih autora objedinila pet godina istraživanja na svim područjima spoznaje, na rubu znanosti i tradicije, a riječ je kritici pozitivističke znanosti i antimodernoj koja poziva na tradicionalne ljudske vrijednosti. To je upravo i programska orjentacija te obiteljske izdavačke kuće.

Knjigu je prevela Nataša Šprljan, a zahvaljujući iznimnoj kvaliteti prijevoda knjiga je dobila potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj. Autori donose svoja viđenja različitih spoznaja, ideologija i mističnih priča koje su se javljale kroz povijest čovječanstva i razobličuju ih te  bez posebnom moraliziranja upućuju na to da je došlo vrijeme za duhovno buđenje današnjeg čovjeka kako bi shvatio što je dobro,a što zlo i kako bi to dobro prevladalo. Tehnologija će u tomu odigrati ključnu ulogu. Nit koja se provlači kroz knjigu je da je dobro ono što je osuđeno na trajanje dok zlo i manipulativne ideologije imaju svoj vijek trajanja. Na jednak način razobličuju i različite teorije zavjere.

Uremović je istaknuo kako mu je posebno drago što je tu knjigu koja je svojevrsni vodič kako izgraditi sebe u moralnog i duhovnog, savršenog čovjeka promovira upravo u Šibeniku u kojem se nalazi katedrala svetog Jakova koja je za njega upravo primjer klesarskog savršenstva.
Knjižara matica, otkako je preselila u novi prostor iznad Medulića, svojim književnim susretima i promocijama knjiga uspjela je obogatiti kuturni život Šibenika te u izravnom, neposrednom susretu, knjigu i autore približiti čitateljima.      

Iz kategorije: Kultura