Datum objave: 13. Listopad 2017

Horvatinčić nepravomoćno oslobođen optužbe za ubojstvo dvoje Talijana, neće platiti ni troškove suđenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Tomislav Horvatinčić je danas, na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana, bračni par Francisca i Marinelle Salpietro. Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.

 

"Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe", rekla je sutkinja Maja Šupe prilikom izricanja presude, pa dodala kako "optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja".

Sutkinja Šupe dodala je kako "nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu", a Horvatinčić neće morati platiti ni sudske troškove, pa ni troškove vlastitih odvjetnika.


Sud je, naime, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par, bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

 

Nakon presude Horvatinčić je kazao kako zbog svega već sedam godina trpi psihičke posljedice, ali je izrazio i žaljenje i sućut obitelji stradalih.

 

Podsjetimo, Horvatinčićeva obrana temelji se na tezi o sinkopi, stanju gubitka svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute tijekom kojih je osoba nesvjesna svega oko sebe pa ne može biti ni odgovorna za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.


Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude, a njihov sin Federico uoči izricanja presude uputio je pismo HRT-u u kojem ističe kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu, piše Index.hr.

 

'Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe.

Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o 'sinkopi' napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio', kaže se među ostalim u pismu Federica Salpietra.
 


 

Iz kategorije: MOK