Datum objave: 15. Rujan 2017

Trebamo li biti ponosni na to što je tvrtka Josipa Stojanovića Jollyja kupila najskuplji Mercedes na svijetu

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka Jolly Autoline, čiji je vlasnik poznati poduzetnik Josip Stojanović Jolly kupila je novi Mercedes AMG Project One, superautomobil koji vrijedi kao dvadesetak luksuznih stanova u Zagrebu. Riječ je o najbržem i najskupljem Mercedesu u povijesti. To je jedna od glavnih vijesti na koju su posljednjih dana „zaslinili“ mnogi mediji, a sročena je pozitivnije nego da je neki Hrvat doista otkrio lijek protiv raka ili pak izmislio model po kojem u svijetu više ne bi bilo siromašnih.

 

„Riječ je o tehnološkom dragulju rezerviranom za 275 sretnika, vrijednom 2,3 milijuna eura, i to bez davanja. Zato posebno intrigira da se među odabranima našao i Josip Stojanović - Jolly, šibenski hotelijer, zaljubljenik u skupocjene automobile i trgovac Mercedesovih automobil“, pišu novinari  i dodaju:" Još  prije dva mjeseca, na svečanoj večeri organiziranoj za odabranu klijentelu, šibenski kolekcionar skupocjenih automobila već je sjedio za upravljačem Projecta One. Nakon što je u okolici Ženevskog jezera isprobao najmoćniji tehnološki arsenal kojim raspolaže Mercedesov novitet, Jolly ga je i kapario. Isporuku će čekati do dvije godine“.


Među ruskim, arapskim i američkim bogatašima tako se našao i jedan kupac iz Hrvatske. Moramo li na to biti ponosni?


Neki novinari ističi kako je to za Josipa Stojanovića Jollyja to dobra investicija jer je taj prestižni automobil, kao diler Mercedesovih automobila, dobio po povoljnim uvjetima, a kasnije ga može dobro prodati, no to njemu sada, kada je riječ o medijskoj prezentaciji sigurno nije na prvom mjestu. „Kako najavljena cijena ovog automobila bez poreza iznosi 2,275.000 eura, Jolly će uz naše poreze i trošarine svoj Project One na kraju platiti oko 27 milijuna kuna. Iako kupnja ovakvog automobila na prvu izgleda kao suludo razbacivanje novcem, to može biti i dobra investicija. Naime, zbog ograničene serije i nesvakidašnjih karakteristika cijena ovog automobila trebala bi u budućnosti samo vrtoglavo rasti, pogotovo ako ga vlasnik ne bude previše vozio“, zaključili su novinari.

 

Treba, u svakom slučaju, imati poseban pogled na život i guštati u tomu da si u zemlji u koje je gro stanovnika siromašno, u kojem umirovljeni profesori, učitelji, ugledni službenici kopaju po kontejnerima ponosni vlasnik, pardon, da je tvoja tvrtka ponosni vlasnik takvog preskupog automobila i s ponosom sjesti u njega i provozati se po hrvatskim, odnosno šibenskim cestama.

 

Kažu da je skromnost vrlina ljudi ma koliko bili pametni ili bogati. To se na ovog šibenskog poduzetnika ne bi baš moglo primijeniti. Uostalom, nije li se pred novinarima pohvalio time da je kupio školsku diplomu i to je odraz njegovog mentaliteta ma koliko kao poslovni čovjek bio uspješan. Ovo nije prvi put da je Josip Stojanović postao medijska zvijezda zahvaljujući preskupim limenim ljubimcima koje posjeduje. On je prvi u Hrvatskoj bio kupio prestižni sportski coupe McLaren Mercedes SLR.


U kontekstu priče treba spomenuti i to da Josip Stojanović Jolly baš i nije tako uspješan poduzetnik kako bi se to po voznom parku koji vozi mogli zaključiti, ali je u svakom slučaju spretan i promućuran. Stečaj je otvoren nad svom imovinom Jolly JBS-a u registru Trgovačkog suda, ali i u zemljišnim knjigama u Šibeniku i Splitu u kojima je upisano vlasništvo te tvrtke na ukupno 29 parcela u Šibeniku, Vodicama, Rogoznici i Solinu. Sud je utvrdio da je Jolly JBS prema podacima Fine u prethodnih šest mjeseci, prije otvaranja stečaja 89 dana bio u neprekidnoj blokadi računa, a nepodmirene obveze iznosile su 12,799.705,13 kuna. Nije dužan državi ni radnicima, ali zato je primjerice veliku sumu dužan HEP- u. Da je naš prosječni građanima toliko dugo mogao ne plaćati struju HEP –u bez sankcija možda bi i on mogao kupiti ne taj basnoslovni Mercedes ili McLaren , ali sigurno neki skupi automobil umjesto polovnjaka u kojem se većima takvih vozi.

 

No taj stečaj Josipa Stojanovića sigurno neće ugroziti jer je većina imovine koju je posjedovala tvrtka Jolly JBS registrirana na njegovo ime, a dugove plaća tvrtka. Njegove dugove u banci kupili su drugi...

 

S takvom poslovnom filozofijom kupovat će on i dalje najskuplje automobile!
 

Iz kategorije: Sridom u sridu