Datum objave: 05. Srpanj 2017

Kuhajmo s Rudijem Štefanom:Tuna s kaparama a la Rudi

Diana Ferić
Diana Ferić

Kad se maestral umori, vrelo sunce se gasi, a obzor se kupa u rumenilu sutona, lijepo je sjesti na terasu i uživati u svježini koja struji s mora. U takvim trenutcima prija čaša vina uz neki ukusni zalogaj, ali - kome je do kuhanja i kužinavanja nakon napornog dana? Tko još ima snage i volje baviti se gradelama ili pekom? Kome je uopće do neke teške spize? A opet... piti vino bez finog zalogaja i nije neki gušt. Što učiniti u takvim trenucima? Narezati sira i pršuta? Posegnuti za puinom i pomidorama? Ma može i to, ali jednom se živi. Ljetne su noći divne svečanosti pune intime, slasnih mirisa i finih strasti pa se vrijedi potruditi. Ne previše, tek toliko da se užici priušte svim čulima. Potrebno je tek malo mašte i nekoliko običnih sastojaka, a ni trošak nije osobito velik. Za takve prilike maestro Rudolf Štefan osmislio je dva haiku recepta i pokazao kako se u tri poteza i doslovno za manje od pet minuta može pripremiti raskošna, mirisna, svježa, okrepljujuća i ukusna ljetna večera koja k tome izgleda kao da su je oblikovali nadahnuti slikari iako je riječ je o običnim svakodnevnim namirnicama. Ova Rudijeva jela mogu se opisati kao kulinarske lirske minijature čiji se stihovi, poput pjesama Arsena Dedića s glazbom, savršeno stapaju s gutljajima vina.


Tunj à la Rudi

SASTOJCI
200 grama svježe tunjevine
10 grama kapara
jedna pomidora
dva-tri lista petrusimena
jedna svježa kapulica
sol
papar
maslinovo ulje
blaga domaća kvasina ili aceto balsamico

Sastojci za marinadu:
malo timijana i ružmarina
žlica maslinova ulja
sol
papar

 

PRIPREMA: Ništa lakše i jednostavnije. Meso tune treba izrezati na kocke veličine 3 x 3 centimetra i marinirati nekoliko sati u mješavini maslinovog ulja, timijana, ružmarina, soli i papra. Kapare, petrusimen i kapulicu treba isjeckati sasvim sitno pa ih pomiješati s krupnije izrezanim komadima pomidore te začiniti solju, maslinovim uljem i kvasinom, odnosno acetom balsamicom.
Za pripremu tunjevine potrebno je jako ugrijati suhu tavu pa je samo ovlaš premazati uljem i odmah peći komade tunjevine sa svake strane 10–15 sekundi. Tako će tunjevina dobiti lijepu smeđu koricu debelu oko pet milimetara, a unutra će ostati ružičasta, gotovo sirova. Tako smo joj sačuvali okus, miris i slast. I to je to.

 

 

PRIJE IZNOŠENJA NA STOL
Svaku kocku pečene tunjevine treba prerezati tako da se dobiju tri lijepa komada debela jedan centimetar. Na svaki komad treba kapnuti kap maslinovog ulja, posoliti i zapapriti po ukusu pa ukrasiti s dva–tri zrna krupne morske soli i uz njih položiti pomidoru začinjenu kaparama, petrusimenom i kapulicom

VINO
Bijela su vina previše blijeda za rumeni odsjaj fine tunjevine, a crna previše robusna za njen suptilni okus pa je najbolje posegnuti za dobro ohlađenom, orošenom bocom pitkog rosea. Upravo takav ima vinarija Bibich iz Plastova. Bibichev izvrsni rose krije se pod sasvim (ne)primjerenim imenom Think pink . Na nepcu je mio i podatan, a boja mu se stapa s bojom ljetnog sutona. Uslast i uzdravlje!