Datum objave: 31. Svibanj 2017

Ja tako mislim:Kako župan i gradonačelnik troše javni novac na vlastitu promidžbu

Diana Ferić
Diana Ferić

Uvijek se u predizbornoj kampanji pojavi isti problem. Vladajući, koji se istodobno pojavljuju i na izborima koriste proračunske resurse, a to znači novac poreznih obveznika, za vlastitu promidžbu. To se potvrđuje i u kampanji za Grad Šibenik, ali i Šibensko – kninsku županiju. Primjera je puno, ali osvrnut ću se na samo nekoliko najnovijih.

 

U jednoj dnevnoj novini danas je izašao promidžbeni tekst, što je i naznačeno, u kojem se govori o nekoliko posljednjih obećanja koja smo imali prilike čuti u susretima gradonačelnika Šibenika Željka Burića s državnim dužnosnicima poput onoga kako je zemljište TEF –a prioritet u ovom mandatu ministra državne imovine Gorana Marića te da će Grad Šibenik i država biti partneri i bajnim projektima koja će donijeti velike investicije i nova radna mjesta ili pak kako će Šibenik prvi u Hrvatskoj dobiti objedinjeni centar svih hitnih i interventnih službi i tako dalje. Sve su to za sada obećanja i to predizborna, a ne činjenice, koja se koriste u predizbornoj kampanji.

 

To je dakle čisti promidžbeni tekst u službi kandidata vladajućeg HDZ –a u Gradu Šibeniku za koji su porezni obveznici izdvojilinešto manje od 28 000 kuna, dakle samo za taj jedan tekst!!! A koliko ih je takvih prije toga bilo! I da stvar bude gora, riječ je o priopćenjima koja su mediji dobivali proteklih dana iz Ureda gradonačelnika i nisu navedena kao PROMO tekstovi, kao u ovom dnevnom listu. Gradonačelnik bi trebao javnosti objasniti koji ga je javni interes ponukao da tako troši novac građana. Ali, sumnjam da će od njega to itko zatražiti.

Drugi primjer zlouporabe funkcija i novca poreznih obveznika je današnji obilazak biciklističke staze u Žaboriću, kao jedne od inih koje je aktualna gradska vlast uredila. U obilasku su bili gradonačelnik Burić i njegovi suradnici, kako stoji u priopćenju koje je stiglo iz gradske uprave, a ti suradnici su upravo kandidati za njegova dva zamjenika Danijel Mileta i Paško Rakić snimljeni u čisto predizbornoj pozi na fotografijama i u čisto predizborne svrhe. Oni će se, naravno, pravdati da je to radni obilazak predstavnika aktualne vlasti, ali svakom pametno jasno je o čemu je riječ. Tako je i s nedavnim obilaskom šetnice u Zatonu i da dalje ne nabrajam.

 

Za  te promidžbene izlete koji su se posljednjih dana zaredali troše gradske resurse - voze se gradskim autom, troše benzin koji plaćaju porezni obveznici, priopćenja pišu isto tako službenici koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna, a može s epostaviti pitanje jesu li to vrijeme mogli potrošiti i na nešto za građane korisnije nego se slikati uz objekte koji se se financirali isto tako novcem poreznih obveznika.

 

To korištenje javnih sredstava za stranačku ili vlastitu promidžbu očito niti jedan zakon niti pravilnik ne može spriječiti ni osujetiti a ceh plaćaju građani. i oni kojima bi taj novac koji se rasipa sigurno bio potrebniji.

 

I još jedna današnji primjer koji dolazi iz Šibensko – kninske županije. Ured župana poslao je medijima priopćenje, pod nazivom „Poticanje mladih poljoprivrednika“, u kojem stoji da je  župan Goran Pauk obišao  danas mladog poljoprivrednika Antu Sladića u njegovoj budućoj kušaonici vina u Plastovu. Riječ je o mladom čovjeku koji je preuzeo posao od oca, ima velike planove i školuje se na eminentnim mjestima. I svaka mu čast za to! Ali ružno je to što je taj županov izlet i posjet prvenstveno njegova predizborna kampanja, u funkciji stvaranja pozitivne slike o tomu što radi jer izvan prvog i drugog kruga lokalnih izbora takvi susreti uglavnom izostaju kao i takav način prianja priča o poduzetnim mladim ljudima u Županiji i nitko me ne može razuvjeriti da nije tako.

Iz kategorije: Sridom u sridu