Datum objave: 10. Ožujak 2016

KOLUMNA Šibenski studenti na razmjeni u Bratislavi

Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

Ceepus – program razmjene studenata za istočno europske zemlje i prilika za nešto novo. Naravno, nisam razmišljao ni sekunde i prijava je bila poslana, a nakon 15-ak dana sve je bilo spremno za polazak. Sedmosatna vožnja i dolazak u hladnu Bratislavu. Tri kolegice s Veleučilišta i ja našli smo se na kolodvoru i kontaktirali profesora Lubomira koji je bio zadužen za naš dolazak.

 

Na samom početku imali smo malih problema sa smještajem, ali to je ubrzo bilo riješeno. Ovim putem bih upozorio sve studente koji se planiraju prijaviti na razmjenu da dobro provjere sve detalje oko dolaska i smještaja da se ne bi našli u sličnoj ili istoj situaciji. Isto tako problem nam je bio srediti sve papire jer nismo dobili adekvatne upute i sve smo morali sami tražiti, što je jako teško kad si u drugoj državi i u velikom gradu. Hvala Bogu našli smo se s Jozefom, Slovakom koji je nedavno bio na razmjeni u Šibeniku. Bez njega teško da bi mogli sve sami srediti.
Idući dan imali smo sastanak na njihovom fakultetu (Slovenska Technicka Univerzita v Bratislave) s profesorom na kojem su bile dogovorene naše obveze i riješena ostala dokumentacija. S obzirom na to da smo zadnja godina studija dogovorili smo da ćemo vrijeme provedeno u Bratislavi iskoristiti za istraživanje koje će nam pomoći u pisanju završnog rada. Također ćemo prisustvovati predavanjima vezanim za turizam.


Studentski dom
Studentski dom je uredan, novoopremljen i s ljubaznim osobljem. Velika zgrada s devet katova opremljena je i teretanom, plesnim studijem, sobom za učenje te se u sklopu doma nalazi i menza te studentska trgovina. Jedini nedostatak je što u domu nema wi-fi, odnosno imaju žičani internet koji se plaća 5 €/mj i za kojeg se treba otići do informatičara da to sredi. Studentsku x-icu nismo mogli dobiti zbog prekratkog boravka, ali postoji jako puno restorana koji nude jeftini studentski meni.


Bratislava
S obzirom na to da imamo dosta slobodnog vremena stigli smo razgledati grad uzduž i poprijeko. Glavno mjesto za posjetiti je dvorac Hrad koji se nalazi u samom centru i s kojeg se pruža predivan pogled na cijelu Bratislavu. Osim njega cijeli stari dio grada je zanimljiv za razgledati. Unatoč tome, rekao bih da Bratislava nije grad koji čini sve da privuče turiste, najviše zbog toga što lokalno stanovništvo nije baš pristupačno. Također, teško se sporazumjeti jer mnogi, pa čak i mladi ne pričaju engleski.

 

Ovdje smo već desetak dana i bez obzira na sve prepreke na koje smo naišli, našli smo način da se dobro zabavimo i da naučimo nešto novo. U svakom slučaju odlična prilika za razvijanje samostalnosti i snalažljivosti. Svima bi preporučili da putuju i da upoznaju nove zemlje, ljude i njihove običaje. Putovanja nas svakako čine bogatijima i nikako nemojte propustiti priliku za novom avanturom. 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku