Datum objave: 24. Rujan 2015

Biti student u Šibeniku: Nova kolumna za sve šibenske studente

Josip Kuštera
Josip Kuštera

Nova studijska godina

Bliži se nova akademska godina. S njom i novi studenti koji u Šibenik pristižu kako bi iskusili čari studiranja u drugom gradu. Ima tu i onih domaćih koji će iskoristiti prednosti studiranja u svom gradu, na domaćem terenu. Kako bilo, Šibenik će od ove jeseni, osim turističkim menadžerima, prometnicima, informatičarima i pravnicima biti domaćin i budućim energetičarima. Za sve njih odlučio sam potrošiti malo svoje energije i približiti im iskustvo studiranja u Šibeniku i pružiti im neke korisne informacije.

Centar grada

Dakle, drage studentice i studenti, odmah na početku valjda napomenuti da za vas centar grada neće biti Poljana, što znači kamo god da krenete uvijek ćete se vraćati na Baldekin. Bilo da trčite da stignete na jutarnje predavanje nakon burne noći, bilo da u pauzi odlučite odmoriti uz omiljeni kofeinski napitak (a vjerujte mi, često ćete odmarati uz njega) ili pak ogladnite nakon sati i sati provedenih u predavaonici. Dakle, kad drob - trbuh (da, vrijeme je da počnete učiti dalmatinske riči) zakrulji, prva riječ koja će vam pasti na pamet je SKVUŠ a.k.a. menza - najbolja u Hrvatskoj složili bi se mnogi. Osim vrhunske spize ostat ćete zapanjeni ljubaznošću osoblja i kreativno uređenom interijeru, po guštu svih ljubitelja stripova. Nadalje, Baldekin vam, osim ugodnih druženja s kolegama i s druge strane stresnih trenutaka na faksu nudi i, za one sportskog duha, nedavno preuređenu teretanu, svega par minuta od fakulteta. Tu je i najjeftinija kopiraona, ljekarna, te naravno pekara koja će vas ako ogladnite u bilo koje doba dana i noći okrijepiti sa svim onim ukusnim proizvodima koje cure izbjegavaju glavom bez obzira (osim u slučaju vikend izlaska).

VUŠ

Iako će mnogi reci da im VUŠ nije bio prvi izbor fakulteta, nakon određenog vremena, točnije ako prežive prvu ili prve dvije godine, shvate da im Veleučilište u Šibeniku ipak pruža mnogo više nego što su mislili. Kad se sklope nova prijateljstva, upozna ekipa ili možda čak i nova ljubav zavoljet ćete Šibenik, jer kako kažu nije bitno gdje ste već s kim ste. Novi Sad, Budva, Tivat, Opatija, gradovi su u kojima ćete završiti sudjelujući u turizmijadama u sklopu studija turističkog menadžmenta. Na vrhunskim edukacijama u području turizma moći ćete učiti o raznim zanimljivim temama sa stručnjacima iz cijelog svijeta ali i zabavljati se na ludim partijima s kolegama iz susjednih zemalja. Postoji mogućnost da ih se uopće nećete sjećati, ali Bože moj, bilo bi čudno da se sjećate svega s neprekinutih dvodnevnih, ponekad trodnevnih zabava.
To ćete imati priliku okusiti već za mjesec dana, točnije od 16. - 18. listopada, kada će Šibenik biti mjesto Međunarodnog susreta studenata turizma i ugostiteljstva koji će uz dobru zabavu okupiti ekipu od više stotina mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ne sumnjam da će tog vikenda biti veselo u gradu. Naravno tu je i Prometijada za one koji se odluče studirati promet ali više o tome saznat ćete u narednim vremenima studiranja. Za sad je dovoljno da znate da vaš Šibenik dočekuje širom otvorenih ruku.
Dragi moji studenti, sadašnji i budući, još jednom vam želim sretno studiranje u Šibeniku!
 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku