Datum objave: 30. Srpanj 2015

RAZMIŠLJANJA ŠIBENSKE NEVISTE:Vilinski doživljaj, NP Krka i D - Resort

Karmen Jelčić
Karmen Jelčić

Nedavno sam pročitala vrlo zanimljiv članak vezan za razvojnu strategiju NP Krka. Autor teksta, Petar Gardijan piše kako je u 21. stoljeću najveći izazov menadžmenta NP Krka kreirati i komunicirati vrhunski doživljaj, doživljaj oduševljenja, „vilinski doživljaj“ kao ključni proizvod tog nacionalnog parka.


Taj pomak s materijalnog i vidljivog (prirodna ljepota NP) k nematerijalnom i nevidljivom (doživljaju) doista predstavlja značajan izazov ne samo za menadžment nego i za sve djelatnike NP Krka koji bi tu ideju trebali ostvariti u praksi. Doživljaj je prevrtljiva emocija koja iz pozitivnog lako pređe u negativnu, ovisno o tome koliko destinacija koju gost posjećuje zadovoljava njegove potrebe, želje i očekivanja ili ga razočara. Stoga se često naglašava kako je važno nadmašiti očekivanja gosta/turista, čime se osigurava ne samo njegovo zadovoljstvo nego i oduševljenje. To pretpostavlja da jako dobro poznajemo turiste/goste i imamo jasnu predodžbu o tome što potiče njihovo zadovoljstvo a što izaziva negodovanje i kvari pozitivan doživljaj koji želimo potaknuti.
Kada žele kreirati pozitivan doživljaj ljudi najčešće razmišljaju o onom lijepom, neobičnom i zanimljivom što bi gostima mogli i željeli pružiti a zanemaruju ono što goste iritira, nervira, ljuti - nedostatak ljubaznosti i osjećaja dobrodošlice, neefikasno rješavanje problema i prepucavanje, redovi ili nedostatak nečega radi slabe organizacije ili neučinkovite suradnje, smrdljiva, neuređena ili prljava područja. Vilinski doživljaj doista nije lako stvoriti a niti doživjeti !Prečesto nam se nešto jako dopadne i izazove ushit (kao prekrasna priroda) koji potom splasne radi nečega (obično ljudski faktor) pa onda se opet popravi (često hrana i piće) i na kraju imamo miješane emocije i osrednji doživljaj.
Uzvanici koji su prisustvovali otvorenju D Resort hotela na Mandalini imali su priliku iskusiti urbanu inačicu vrhunskog, „vilinskog doživljaja“.


Arhitekt, dizajner i event Manager D resort hotela kreirali su jedinstven i upečatljiv ambijent s „wow efektom“ koje niti jednog posjetitelja nije ostavilo ravnodušnim, kao ni vrhunsko iće i piće koje se u izobilju nudilo. Međutim, po meni su za vrhunski doživljaj te večeri najviše bili zaslužni djelatnici hotela.Unatoč velikom broju uzvanika među mladom ekipom nije se osjetila nervoza niti se čula glasna riječ. Problematične situacije rješavale su se tiho i gostima skoro neprimjetno. Nasmiješeni, nenametljivi, očito jako dobro organizirani i usuglašeni, ponašali su se i komunicirali – međusobno i s gostima – na način koji je uzvanicima omogućio neometano iskustvo i vrhunski doživljaj.
To je bilo to, vilinski doživljaj u praksi !!!! Znam da će neki pomisliti kako je lako stvoriti vrhunski doživljaj uz toliko ulaganje, ali iz iskustva znam da nije samo stvar u novcu nego u pristupu i znanju. Tome u prilog govore brojna pozitivna iskustva zadovoljnih gostiju u malim obiteljskim hotelima i imanjima.


Voljela bih da svi turistički djelatnici i ugostitelji osjete moć pozitivnih doživljaja i iskuse vrhunski, „vilinski doživljaj“ kako bi ga u svom okružju znali i željeli stvarati za druge.Samo tako će ideja o turizmu osnovanom na pozitivnim doživljajima gostiju doista zaživjeti.