Datum objave: 14. Rujan 2020

KUĆNI LJUBIMCI / Pogledajte koje pasmine pasa najviše vole vodu i kupanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljetu i kupanju ne radujete se samo vi nego i vaši psi, posebno oni koji pripadaju određenim pasminama. Razni psi uzgajani su s raznim ciljevima - tako postoje pasmine koje su odlične za čuvanje, obranu, zaštitu, nadzor, lov ili ribolov. Svaki pas je kroz povijest uzgajan sa ciljem i rijetke pasmine su nastale prirodnim putem. Neki psi su aktivni dok drugi preferiraju biti kod kuće i ležati na kauču sa svojom obitelji. Ukoliko ste tip osobe koja vodi aktivan život i htjeli bi nabaviti psa koji može pratiti vaš tempo, bilo bi dobro da znate koji su to psi.

Donosimo vam 7 pasmina koje apsolutno vole vodu.

  1. Labrador retriver

Iako su labradori danas među najpopularnijim pasminama za obitelji, podrijetlom su iz Newfoundlanda te su uzgajani kao vodeni psi koji bi pomogli ribarima u izvlačenju velikih mreža. S debelim vodootpornim krznom, labradori su izvrsni plivači i vole loviti vodene igračke ili se okupati po vrućem danu.

  1. Irski vodeni španijel

Izvorno uzgojen kao vodeni aporter, ova relativno velika verzija španijela izuzetno je inteligentna pasmina. Njihova karakteristična, gusta, kovrčava dlaka koja ne propušta vodu čini irskog vodenog španijela savršenim za kupanje i vodenu zabavu.

  1. Pudla

Iako biste ga češće mogli vidjeti na kopnu u natjecanjima okretnosti i poslušnosti, pudla je izvorno bila pasmina za aportiranje plijena iz vode i zapravo je izvrstan plivač.

  1. Newfoundland

Ovaj divovski pas rođen je da pliva s debelim, dvostrukim krznom koje ga grije u hladnim vodama. Izvorno je ova pasmina uzgojena kako bi pomogla ribarima vući mreže, ali sada se prvenstveno koristi za spašavanje u vodi.

  1. Zlatni retriver

Kad pomislite na pse i vodu, zlatni retriver vam gotovo uvijek padne na pamet. Zlatni retriveri su aktivni, zabavni i sretni psi koji vole biti u blizini, kao i u vodi. Imaju vodootporna krzna i obično nemaju problema sa skakanjem u jezera i rijeke.

  1. Portugalski vodeni pas

Ova pasmina iz portugalske regije Algarve izvorno je uzgajana da bi tjerali jata riba u mreže. Ti su psi također bili zaduženi kako bi pronašli oštećene mreže i izgubljenu opremu za ribolov. Vrlo su dobri plivači te vole vodu.

  1. Njemački ovčar

Za razliku od ostalih pasmina, njemački ovčari nisu uzgajani posebno za plivanje. Uzgajani su kako bi im se svidio čitav niz aktivnosti, od stočarstva, praćenja stada, zaštite, pomaganja i policijskog posla. Budući da su prirodno atletski i hrabri psi, imaju tendenciju voljeti vodu i postati izvrsni plivači.

Iz kategorije: Hrvatska
Označeno u: