Datum objave: 21. Siječanj 2020

HRANA STVORENA ZA UŽIVANJE I ZDRAVLJE / Jeste li znali ovih sedam stvari o panceti?

Diana Ferić
Diana Ferić

Slanina, ili kod nas panceta , danas kada napuštamo predrasude da prirodne masti nisu zdrave, postaje gastronomski hit. A jeste li ovo znali o njoj.

  1. Liječi mamurluk

Britanski istraživači sa univerziteta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem poslijeedica mamurluka. Otkrili su da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

  1. „Zavodi“ mirisom

Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

  1. Osvježava dah

Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvježavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svjež dah.

  1. Najbolje se prži u pećnici

Suprotno općem mišljenju – najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u pećnici. Umjesto u tavu komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u pećnicu.

  1. Izaziva ovisnost

Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja se graniči s ovisnošću

  1. Slavi se na razini država

Neke nacije su toliko opsjednute slaninom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota prije Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, smatra se neslužbenim danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.

7. Pomaže pamćenju

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, djela rezerviranog za pamćenje. Studija sa univerziteta u Sjevernoj Karolini sugerira da isti sastojak može pridonijeti boljem razvoju mozga kod nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Iz kategorije: Hrvatska