Datum objave: 10. Siječanj 2020

ELIKSIR MLADOSTI IZ CRNOG VINA / Supstance iz crnog vina usporavaju starenje! Hrvatska sudjeluje u potrazi za eliksirom mladosti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatski znanstvenici iz biotehnološke institucije "Genos", izravni su sudionici istraživanja supstanci koje usporavaju starenje i omogućavaju prevenciju i liječenje niza bolesti kojeg je pokrenuo David Sinclair, profesor na Odjelu za genetiku Centra za biologiju starenja na Medicinskom fakultetu Harvard. Istraživanje, kojeg su mediji prozvali potragom za eliksirom mladosti  fokusirano je, između ostaloga, na resveratrol (trihidroksi-trans-stilben, stilbenoid, tip prirodnog fenola, i fitoaleksin koji proizvode biljke), iz crnog vina koji, dokazana je opitima provedenim na laboratorijskim miševima, usporava proces starenja. Cijela stvar je daleko kompleksnija i istraživanja traju već dosta dugo, ali je javnost na tu senzacionalnu znanstvenu vijest kliknula tek da je objavljeno da se eliksir mladosti krije u crnom vinu.

Vijesti su odlične, ali ih treba primiti trezveno. Naime da bi se prirodnim putom, dakle guštanjem u crnom vinu, unijelo u organizam dovoljno resveratrol da učinak bude vidljiv, trebalo bi dnevno piti barem 750 litara dobrog crnog vina. Treba dakle sačekati da vodeći svjetski znanstvenici, a među njima su i hrvatski znanstvenici, završe istraživanja i donesu konkretne učinke svoga rada.

U međuvremenu mogli bi navratiti i u Šibenik, grad od davnina poznat po odličnom crnom vinu i - dugovječnosti njegovih žitelja. Tko zna, možda postoji neka tajna veza između šibenskog crnog vina i vitalnih dugovječnih Šibenčana koji u duhu ostaju mladi do vrlo vrlo duboke, mladosti?

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3