Datum objave: 29. Studeni 2019

KONAČNO: Djeca s teškoćama s otoka dobila besplatan brodski prijevoz, ali trebalo je prije toga desetljeće prosvjeda

Diana Ferić
Diana Ferić

"Ovim putem želimo izraziti zadovoljstvo što je konačno, nakon čitavog desetljeća naše borbe, u Saboru izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, napokon osigurava besplatan trajektni prijevoz. Brojnim obiteljima, čiji najmlađi članovi na terapije na kopno moraju odlaziti i više puta tjedno, ova promjena barem će malo olakšati već ionako preskup život na otoku. Uz djecu s teškoćama u razvoju, usvajanjem ovog Zakona, pravo na besplatan prijevoz ostvarili su i njihovi roditelji koji su im neophodni kao pratnja te pratitelji osoba s invaliditetom, zbog čega smo iznimno ponosni", kaže u svom priopćenju Udruga Bračni pupoljci koja je to inicirala.

Uvedene si i promjene koje se odnose i na ostale zanemarene kategorije putnika. Osobe s invaliditetom poput hrvatskih ratnih vojnih invalida sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem, gluhoslijepe osobe sa 100-postotnim oštećenjem, osobe s invaliditetom III. i IV. stupnja funkcionalnog oštećenja, osobe s 80 posto ili više oštećenim donjim ekstremitetima kao i osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od 100 posto ovim Zakonom također ostvaruju pravo na besplatan trajektni prijevoz.

Posljedica je to  odluke Udruge „Brački pupoljci“ iz travnja ove godine da je dosta čekanja te našeg ulaska u finalnu borbu kako bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osiguralo osnovno ljudsko pravo – ono na redovite odlaske na terapije koji su za većinu otočkih obitelji bili neizdrživi troškovi. Shvativši da ovo pravo ne smije ovisiti o trenutnom raspoloženju vladajućih ili privatnih i državnih brodara, mnogobrojni građani Republike Hrvatske, ali i osobe iz javnog života podržali su naše napore. Vrhunac je bio prosvjed u supetarskoj trajektnoj luci pod nazivom #neštozbiljavažno 6. srpnja 2019. Pri tom je blokada iskrcaja trajekta trajala 120 sekundi i simbolizirala je 120 mjeseci ili dugih deset godina koliko je trajala ova iscrpljujuća bitka.

"Zahvaljujemo svim ljudima koji su nas podržavali sve ovo vrijeme, kao i medijima koji su u skladu s novinarskim načelima objektivnosti i istinitosti izvještavali o ovoj gorućoj temi koja se tiče zdravlja i osnovnih ljudskih prava najmlađih i najranjivijih članova našeg društva. Posebno zahvaljujemo svim ljudima koji su prepoznali važnost naše borbe te su na svojim privatnim profilima na društvenim mrežama svakodnevno dijelili i prenosili naše poruke, šireći tako glas o nečem zbilja važnom. Slogan #nestozbiljavazno uistinu je osvijestio i ujedinio čitavu Hrvatsku, čime je naša borba završila na najbolji mogući način", pručuju iz te udruge.

Iz kategorije: Hrvatska