Datum objave: 10. Veljača 2015

EU zastupnik Picula nezadovoljan dinamikom zapošljavanja mladih

Diana Ferić
Diana Ferić

Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu  ustvrdio je kako nako dvije godine od donošenja Inicijative za zapošljavanje mladih (YIE) ne možemo biti zadovoljni rezultatima na razini Europske unije, prvenstveno zbog manjka sredstava, te da se to  posebno odnosi na zemlje članice najteže pogođenim krizom, gdje su stope nezaposlenosti mladih ujedno i najviše. To je izjavio u povodu  današnje rasprave o Europskoj inicijativi za mlade i izmjenama uredbe Europskog socijalnog fonda u Strasbourgu.

 

Pozdravio je novi prijedlog Komisije prema kojem će se do 30 puta povećati iznos koji države članice primaju za poticanje zapošljavanja mladih tijekom ove godine. To će u konačnici osjetiti do 650 000 mladih osoba koji će tako moći lakše pronaći posao.

 

Picula ističe da je pozitivno “što je za osam posto u Hrvatskoj smanjena nezaposlenost mladih između 15 i 25 godina jer to dokazuje da mjere aktivne politike zapošljavanja donose rezultate”, iako je broj mladih koji su nezaposleni i dalje iznimno velik.Pozitivnim smatra i što je Komisija poboljšala prvotni prijedlog te značajno povećala sredstva, umjesto s dosadašnjih 1-1,5 posto  do čak 30 posto od ukupnog iznosa na raspolaganju iz Socijalnog fonda.

 

“Mjere Komisije nisu trajno rješenje jer probleme trebamo strukturno mijenjati iz temelja”, poručio je Picula, kako bi “Garancija za mlade” zaživjela u punom obliku. “Mnogo je razloga zašto se mladi nalaze u ovako nepovoljnoj situaciji: ekonomska kriza, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, kao i nedovoljna socijalna osjetljivost poslodavaca. No, trebamo poduzeti sve što je moguće kako bi spriječili da naša najobrazovanija generacija postane izgubljena generacija”, zaključio je zastupnik Picula.

 

Podsjetimo, sve su se države članice obvezale na ispunjavanje "Garancije", odnosno, da se osobama mlađima od 25 ili 30 godina (ovisno o procijeni svake zemlje) ponudi kvalitetno radno mjesto, znanje ili osposobljavanje u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla. Prema dosadašnjoj mjeri pretfinanciranje  je trebalo obuhvatiti tek 14 000 do 22 000 mladih osoba u 2015. godini. Europski socijalni fond s ukupnim proračunom od otprilike 86 milijardi eura u razdoblju 2014. – 2020. ključni je izvor financiranja EU-a za provedbu Garancije za mlade.

 

Iz kategorije: Hrvatska