Datum objave: 03. Veljača 2015

Hrvatska je po broju noćenja koja ostvaruju stranci na prvom mjestu u Europi!

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Europske zemlje prošle su godine ostvarile najveći broj noćenja od kako je turizma i turista. Prema izvješću nadležnih institucija EU europske turističke zemlje su lani ostvarile čak dvije milijarde i 700 milijuna noćenja. Po ukupnom broju ostvarenih noćenja Hrvatska je na 9 mjestu, ali je po broju noćenja koja ostvaruju stranci na prvom mjestu u Europi!
Sa ostvarenih 66 milijuna i 100 tisuća noćenja na 9. mjestu. Na prvom su mjestu Francuska i Španjolska s preko 400 milijuna noćenja svaka, a treće i četvrto dijele Italija i Njemačka s po 370 milijuna noćenja. Ispred nas su Austrija, Nizozemska, Grčka i Poljska.
Od konkurencije se razlikujemo po tome što od ukupnog broja noćenja čak 92 posto ostvaruju strani turisti, a tek osam posto domaći turisti. Po tome smo gotovo bez konkurencije. U Francuskoj na primjer domaći turisti u ukupnom broju noćenja sudjeluju sa čak 67 posto, u Italiji 50, a u Španjolskoj 35 posto.
Sudeći po tim podacima u Hrvatskoj je domaći turisti postao vrsta pred izumiranjem poput kenijskog bijelog nosoroga – vrste čiji opstanak ovisi o pet posljednjih živih primjeraka.

Iz kategorije: Hrvatska