Datum objave: 15. Prosinac 2014

Milanović priznao Varginu grešku:Nema korištenja automobila u privatne svrhe

Diana Ferić
Diana Ferić

Mijenjat ćemo uredbu o korištenju službenih automobila, izjavio je premijer Zoran Milanović nakon što je ministar Siniša Varga otišao na skijanje službenim automobilom.

Korištenje službenog automobila je pogodnost i ministri moraju sami procijeniti gdje je granica kada će koristiti, a kada ne službeno vozilo, rekao je premijer i dodao da je Varga krivo procijenio.

Najavio je izmjenu uredbe koja to propisuje na način da će se službena vozila moći koristiti samo u službene svrhe.

"Na ljudima je da sami otprilike procijene gdje je ta granica i mislim da je ministar to ovaj put krivo procijenio. Ja imam svaki put problem sa svojim osiguranjem i njihovim procjenama koliko ljudi treba ići u mojoj pratnji jer sam štićena osoba gdje god se maknem, a imam se pravo kretati po Hrvatskoj i izvan Hrvatske i pokušavam to svesti na minimum minimuma i uvijek mi se čini da je previše", rekao je Milanović.

Pusić kratko i jasno: Varga nije trebao ići na skijanje službenim automobilom

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da ministar zdravlja Siniša Varga nije trebao koristiti službeni automobil za odlazak na skijanje.

Pusić je po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na pitanja novinara o njezinu stajalištu na to što je Varga službenim automobilom otputovao na skijanje u Italiju kratko odgovorila: "Nije trebao ići".

"Bolje da se ode s vozačem nego da se izazove prometna nesreća"

Suprotno mišljenje je tijekom gostovanja u emisiji Novi dan N1 televizije ponudio ministar uprave Arsen Bauk.

"To nije u suprotnosti sa Vladinom odlukom da najviši dužnosnici koriste 24 sata dnevno službeno vozilo. Da imam dozu populizma rekao bih da to nije prihvatljivo. No bolje da se ode s vozačem da se ne izazove prometna nesreća što je moguće zbog posla koji se radi. Postoji razlog zašto postoji takva odredba. S pravnog aspekta, to je u skladu s tom odlukom koja je bila na snazi i u prijašnjim vladama", rekao je ministar.

Grčić: Ja ponekad preuzmem rizik pa vozim sam

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao je kako nema informaciju o Varginu postupku pa je ne može ni komentirati. Upitan ima li on službeno vozilo 24 sata, rekao je da on "preuzima više rizika pa ponekad vozi i sam, što nije pametno".

Prema službenom stavu ministarstva, Varga je automobil koristio u skladu s odlukom Vlade, kojom je propisano da ministri i državni dužnosnici koriste službeni osobni automobil srednje klase s osobnim vozačem 24 sata dnevno.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska