Datum objave: 14. Studeni 2014

Borković: Bojan Glavašević nije zaslužio da ga se linčuje

Diana Ferić
Diana Ferić

U emisiji Novi dan N1 televizije u petak je gostovao posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb. Kazao je da će on na obilježavanju pada Vukovara zajedno s Dedakovićem, Merčepom i ratnim suborcima krenuti iz bolnice do vojnog groblja, kako su to činili proteklih godina

 

'Hoće li kao prošle godine svojim incidentima remetiti taj mir, ne znam. Vukovar nije mjesto političkih obračuna. Danas nažalost u politici imamo to da se natječu u najgorem. Pozivam i političare i njihove neistomišljenike da se pokažu u najdostojanstvenijem izdanju i da omoguće ljudima da izaberu najbolje', kazao je Borković za N1., kako prenosi tportal.

'Uvijek je pitanje zašto ne možemo riješiti taj dio naše prošlosti i sve te probleme koji su tada bili aktualni. Još uvijek nisu riješena goruća pitanja generacije koja je stvarala Hrvatsku', dodaje.

Na upit koliko danas uspijeva mirno živjeti, Borković kaže da nažalost ne uspijeva mirno živjeti.

'Tražimo svoj mir. Nadam se da će generacije nakon nas uspjeti mirnije živjeti kada smo mi već izgubljena generacija', kaže Borković.

Na upit o puštanju Šešelja na slobodu, Borković kaže da je DORH bio pasivan prema Haagu te da Srbija danas kreira politiku progona ratnih zločinaca i na teritoriju Hrvatske.

'Državna tijela trebaju sustavno voditi istrage o svim zločinima na području RH, a imamo neriješene slučajeve otmica hrvatskih građana, kao i nasilnih mobilizacija građana koji su kroz sustav JNA nasilno tjerani u rat', kaže Borković.

Komentirajući prosvjede branitelja, kazao je da su njihova prava uvelike umanjena posljednjih godina te da se sav teret krize direktno prebacuje na njih.

'Vlada stvara klimu kao su branitelji krivci za krizu i paraziti koji žive na račun države. Moramo se zapitati kako je obiteljima koje su izgubile svoje voljene u ratu, a s druge strane imamo bahatu klijentelu koja je opljačkala Hrvatsku', kazao je.

Upitan slaže li se sa zahtjevima branitelja za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića, Borković je kazao da oni provode politiku Vlade pa se stoga možda treba upitati treba li tražiti smjenu premijera Zorana Milanovića.

Osvrnuo se Borković i konkretno na Bojana Glavaševića.

'Bojan Glavašević je sin mog pokojnog prijatelja Siniše Glavaševića. Mislim da nije zavrijedio ovaj linč i taj odnos, ali ono što moram otvoreno reći je da mi je žao što nisam bio u Vukovaru kad se to događalo i što nisam imao mogućnosti otići u Vukovar. Ali to je pitanje koje moramo otvoriti i to sam dijelom i spomenuo danas. To je pitanje ljudi, primarno vojnika koji su bili u JNA; imate ljude koji su iz Vojvodine i koji su danas u Hrvatskoj, a bili su nasilno mobilizirani', kazao je Borković.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska