Datum objave: 29. Listopad 2014

Sve će bolnice koje imaju odjele ginekologije morati obavljati pobačaje

Diana Ferić
Diana Ferić

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić također se uključila u istraživanje o ostvarivanju prava na pobačaj s ciljem utvrđivanja dostupnosti, što uključuje i korištenje prava na priziv savjesti te praksu zdravstvenih ustanova u slučajevima kada pobačaj zbog prigovora savjesti nije moguće obaviti. Uzorak čine 32 zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, što znači da je pod budnim okom pravobraniteljice pet kliničkih bolničkih centara, dvije kliničke bolnice, 22 opće bolnice i tri doma zdravlja, a rezultati istraživanja bit će objavljeni početkom 2015. u sklopu Izvješća o radu Pravobraniteljice za 2014. godinu, priopćeno je tportalu iz ureda Pravobraniteljice, prenosimo s tportala.

 

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja najavilo je danas da će od svih bolnica koje imaju odjel ginekologije, a ne obavljaju pobačaje na zahtjev, pismeno zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava.
Ministarstvo traži da bolnice izrade standardiziranu proceduru od trenutka kada osoba zatraži postupak do njezina otpusta te da to objave, zajedno s cijenom, na svojim internetskim stranicama.

'Sve bolnice u Mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju djelatnost ginekologije dužne su osigurati pružanje usluga prekida trudnoće, a za organizaciju pružanja takve usluge zadužen je ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj bolnice', poručili su danas iz Ministarstva zdravlja te pozvali žene da se ne ustežu od prijava onih koji krše propise, jer jedino ciljana kontrola može pridonijeti reguliranju tog problema.

Ženska mreže Hrvatske javno je objavila da prema njezinim saznanjima devet bolnica u Hrvatskoj krše pozitivne zakonske propise te stoga pozivaju žene da im se jave ako naiđu na probleme pri ostvarivanju prava na siguran i legalan pobačaj.

Naime, Ženska mreža Hrvatske zatražila je od bolnica KB Sveti Duh, Opće bolnice Hrvatski ponos u Kninu, Općih bolnica u Zaboku, Našicama i Novoj Gradiški te Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima i Kliničkih bolničkih centara u Splitu i Zagrebu da hitno i bez odgode omoguće ženama provedbu njihova zakonskog prava.

Popis bolnica ukazuje na to da velik broj žena diljem Hrvatske ne može ostvariti pravo na pobačaj što je, kako ističu u Ženskoj mreži Hrvatske, protivno odredbama Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Pozivaju stoga da im se žene s problemima u ostvarivanju zakonom zajamčenog prava na pobačaj jave na telefon 01 4551 142 u vremenu od 10 do 17 sati, kako bi pratile ispunjavaju li javne bolnice te zahtjeve ili krše zakon.

Pritužbu na zakonitost rada ovih devet bolnica, Ženska mreža Hrvatske promptno je uputila ravnateljima tih zdravstvenih ustanova, ali i ministru Siniši Vargi upozorivši ga pritom da kršenje zakona prolazi nesankcionirano, kao i da ginekolozi koji su uložili priziv savjesti primaju punu plaću, dok 'žene koje plaćaju doprinose za zdravstveno i dopunsko osiguranje ne mogu ostvariti prava na siguran, legalan i dostupan pobačaj'. Osim spomenutim bolnicama i Ministarstvu zdravlja, Ženska mreža Hrvatske uputila je dopis i premijeru Milanoviću izvijestivši ga o dosad poduzetim aktivnostima.

Kako komentira ovu aktualnu temu, budući da svakodnevni podaci koji se iščitavaju u medijima, kao i posljednji podaci Ženske mreže Hrvatske, ukazuju na to da imamo sve više javnih zdravstvenih ustanova u kojima žene na vlastiti zahtjev ne mogu obaviti pobačaj jer su se liječnici u tim ustanovama pozvali na pravo priziva savjesti, upitali smo pravobraniteljicu Višnju Ljubičić.

'Budući da je pravo na pobačaj propisano zakonom, ravnatelji bolnica moraju ispoštovati odluku pacijentice čak i kada njihovi zaposlenici ne žele obaviti taj zahvat te su tada dužni dovesti ovlaštenog liječnika iz neke druge ustanove i isplatiti mu honorar. Kao primjer dobre prakse mogu se navesti američke državne bolnice u kojima se obavljaju apsolutno svi zahvati, a paralelno egzistiraju i bolnice koje su prilagođene načelima pojedinih religija.

Slijedom navedenoga, sve zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost nemaju pravo uskratiti liječnicima pravo na priziv savjesti, ali moraju osigurati pacijentici pristup zakonski propisanim i dopuštenim uslugama', priopćeno nam je iz ureda pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

Pravobraniteljica načelno preporučuje da se priziv savjesti ne koristi kao kolektivno pravo, već isključivo kao individualno pravo te da zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost osiguraju pristup ostvarivanja prava na pobačaj.

'Iako dakle postoji odgovarajuća zakonska regulativa koja uređuje navedenu problematiku, postavlja se pitanje njezine provedbe u praksi, a u čemu važnu ulogu ima i Ministarstvo zdravlja. Napominjem kako je o navedenoj problematici tijekom 2014. istraživanje obavio Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) o čemu je sačinjen izvještaj pod nazivom: 'Siva zona: Pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj'. Iz navedenog izvještaja vidljivo je kako standardizirana procedura vezana uz pružanje informacija o prekidu trudnoće ili standardna procedura ginekološkog pregleda žene koja želi obaviti abortus nije propisana od Ministarstva zdravlja, već varira ovisno o pojedinoj bolnici. Proizlazi kako stav Ministarstva zdravlja upućuje ne samo na odricanje nadležnosti i odgovornosti Ministarstva zdravlja, već i na potpunu autonomiju zdravstvenih ustanova kad je riječ o prekidu trudnoće, a što u konačnici rezultira ograničenom dostupnošću te određenom pravnom i medicinskom nesigurnošću za žene', kaže pravobraniteljica Ljubičić, čiji tim također istražuje dostupnost ženama zajamčenih prava na legalan i siguran pobačaj na vlastiti zahtjev u javnim zdravstvenim ustanovama.

'U svakom slučaju zalagat ću se za to da žene imaju pravo na samostalno odlučivanje o svim aspektima vlastitog reproduktivnog zdravlja u okviru zakonskih uvjeta i ograničenja te da im u skladu s tim nacionalni zdravstveni sustav omogući nesmetano ostvarivanje zakonom zajamčenih prava', poručila je Ljubičić.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska