Datum objave: 21. Listopad 2014

Liječnici Josipoviću: Uvrijedili ste nas izjavom o "plavim kovertama"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su predsjednički kandidati Ivo Josipović i Milan Kujundžić proteklih dana dobacivali "mudrim" dosjetkama, na izjave predsjednika države o "plavim kuvertama" reagirala je Hrvatska udruga bolničkih liječnika i  Koordinacijom obiteljske medicine, piše Večernji list.

Njihovo priopćenje donosimo u cjelosti.

- Poštovani gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske, nakon što ste prije desetak mjeseci, izabravšiinozemnog liječnika da Vam učini rutinsku operaciju desnog očnog kapka, pokazali nepovjerenje prema stručnosti hrvatskih liječnika, jučer ste otišli i korak dalje. Istupom u javnosti, hrvatske ste liječnike prikazali kao nemoralne osobe ovisne o mitu. Time ste narušili naše dostojanstvo i povrijedili ugled liječničkog zvanja. Izjavom u kojoj nedvosmisleno izražavate sumnju u korumpiranost liječnika u Republici Hrvatskoj, ne samo da ste grubo uvrijedili nas liječnike, već ste i ugrozili povjerenje između pacijenata i liječnika koje je iznimno važno za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite.

Gospodine Predsjedniče, podsjećamo Vas da se nad liječnicima u Hrvatskoj unatrag dvije godine provodi pravno nasilje utemeljeno na Zakonu o reprezentativnosti koji poslodavcu omogućuje da se o radnim pravima liječnika ne mora dogovoriti s našim legitimnim predstavnicima. Velikom broju bolničkih liječnika u Republici Hrvatskoj nametnut je protuzakonit oblik rada. Rad protivan Zakonu o radu, važećem Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te Direktivi Europskog parlamenta i vijeća o određenim vidovima organizacije radnog vremena stavlja liječnike u vrlo nezahvalan i potencijalno ugrožavajući položaj. Radni uvjeti u kojim radimo iz dana u dan su sve lošiji. Nedostaje nam lijekova, potrošnog materijala, oprema s kojom radimo neredovito se servisira, ne zanavlja se dinamikom kojom bi trebala. Liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nameću se brojne administrativne obveze, koje otežavaju kvalitetno obavljanje liječničkog posla. Ukratko, u nemogućnosti smo sva svoja znanja i vještine u potpunosti staviti u službu zdravlja naših pacijenata. U svemu navedenom niste pronašli razlog da javno zaštitite liječničku profesiju i založite se za njeno primjereno poziciranje u društvu. Pune četiri godine niste reagirali. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je već više od stotinu hrvatskih liječnika napustilo Hrvatsku i otišlo raditi u inozemstvo, a više od 750 iskazuje ozbiljnu namjeru učiniti isto.

Gospodine Predsjedniče, liječnici okupljeni u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izražavaju duboko nezadovoljstvo i negodovanje Vašom izjavom „da se nadate da na pregled liječnika nećete morati donijeti kuvertu.“ Riječi koje ste izrekli osim što su uvredljive za liječnike, nedolične su za javni govor. Posebno je neprihvatljivo kad ih izgovori Predsjednik Republike, jer time dovodi u pitanje vjerodostojnost i opstojnost sustava kojeg i sam predstavlja. Ovakvim izjavama urgožavaju se nastojanja svih dobronamjernih ljudi da se, u trenucima kad je zdravstveni sustav opterećen nedostatkomfinancijskih sredstava i značajnim manjkom zdravstvenih djelatnika, očuva povjerenje bolesnika ne samo u zdravstvene djelatnike već u cjelokupni zdravstveni sustav kao važan segment države.  Zdravstveni sustav Republike Hrvatske počiva na radu čestitih, stručnih i požrtvovnih liječnika, koji se unatoč svim objektivnim teškoćama i podcjenjenosti svog rada nesebično daju ugroženima.

Gospodine Predsjedniče, u ime članova HUBOL-a i KoHOM-a, ali i svih drugih liječnika koje su Vaše riječi uvrijedile, zahtijevamo da se zbog neprimjerene izjave i iznjete neistinite tvrdnje javno ispričate te da se u daljnjoj predsjedničkoj kampanji ne služite paušalnim ocjenjivanjem i degradiranjem rada i morala liječnika - stoji u prioćenju kojeg potpisuju liječnici Trpimir Goluža i Ines Balint.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska