Datum objave: 19. Listopad 2014

Uhićeni Bandić, Pripuz i Ljubičić proveli noć u pritvoru

Diana Ferić
Diana Ferić

 Milan Bandić i njegovi suradnici koji su jučer uhićeni zbog  sumnji u zlouprage u  gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu proveli su noć u pritvoru.

Milan Bandić odveden je u pritvor na Oranice nakon što su mu istražitelji do dugo u noć pretresali stan.Pretres je trajao od 20 do 3 ujutro, no istražitelji nisu stigli sve pregledati. 

Dežurni policajac dva put je istražiteljima nosio stvari za pečaćenje - konac i vosak. Iz stana su Bandića liftom doveli do podzemne garaže. Kako ga novinari ne bi fotografirali, jedan od istražitelja mu je prekrio lice fasciklom. 

Nakon dovođenja u podzemnu garažu pregledali su mu automobil. Bandić je bio miran te je cijelo vrijeme pričao s istražiteljima. 

Nešto prije tri sata ujutro, posjeli su ga u kombi USKOK-a i odvezli u pritvor na zagrebačkim Oranicama. Dok su ga izvodili, prostor je osiguravalo nekoliko interventnih policajaca. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik nije komentirao istragu niti pretres. Cijelo vrijeme je bio s gradonačelnikom. Kratko je rekao da Bandić ide u pritvor do ponedjeljka ujutro. Tad se nastavljaju pretrage USKOK-a, no nije znao reći do kad će one trajati.

Bandića su uhitili oko 18 sati kad se vratio kući sa Savice gdje je u svom vrtu brao mahune.

Pritvoreni su i Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a, Slobodan Ljubičič Kikaš koji je jučer uhićen na granici sa Slovenijom te navodno i direktor ZET-a Ivan Tolić, član Uprave Holdinga. Navodno je uhićeno još 15 ljudi.

USKOK-ove pretrage nastavit će se i danas, navodno u uredima, a uhićeni bi trebali biti izvedeni i pred suca istrage.

Doznajemo da je povod uhićenja ugovor sklopljen između Grada i tvrtke Cezar u vlasništvu Petra Pripuza, težak 7,5 milijuna kuna. Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša izdalo nalog Gradu da se glomazni otpad ukloni s ulica posao čišćenja glomaznog otpada ugovoren je s Pripuzovom tvrtkom.

Slobodana Ljubičića sumnjiče za zapošljavanje u Holdingu i postupanje protivno propisima o javnoj nabavi. 

Njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da njegova klijenta terete za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. No nije želio komentirati nagađanja da je uhićen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske.

Grad Zagreb vodit će Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek koja tvrdi da će Grad normalno nastaviti funkcionirati, javlja portal 24 sata. 

 

OBJAVLJENO RANIJE:Policijska uprava zagrebačka objavila je da je nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja, vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhitila nekoliko osoba. HRT je javio da je uhićeno 19 osoba Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhitila nekoliko osoba. HRT je javio da je uhićeno 19 osoba, prenosimo s tportala.

 

U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će one u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku.


Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u. 

U priopćenju ne navode o kome se radi, ali se neslužbeno  doznaje da je riječ o Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, Slobodanu Ljubičiću, šefu Holdinga i poduzetniku, te suvlasniku CIOS-aPetru Pripuzu. Jutarnji list javio je da je među uhićenima i direktor Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Ivan Tolić.

Informaciju tko je točno i za što uhićen u Gradskoj upravi nije bilo moguće provjeriti. Martina Šušnjara, glasnogovornica gradonačelnika, kad smo je nazvali glasno se najprije nasmijala, ali nakon što smo joj objasnili da vijest nije šala, uozbiljila se; međutim, nije mogla doznati ništa više.

Da je je Bandić u policiji Hini je potvrdio njegov odvjetnik Krešimir Krsnik; 'Da, ja sam njegov odvjetnik, idem upravo k njemu na 'Oranice', kazao je Krsnik. Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se usmnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku.

Nakon privođenja u policiju Bandić je odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

"Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi", izjavio je Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja "drugi motivi", vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno. 

Odvjetnik predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Veljko Miljević izjavio je za televiziju N1 da istražitelji imaju 'silne naloge za pretrage'. 'Ovo bi moglo potrajati, a možda me i dignu još noćas', rekao je Miljević.

Rekao je kako se Ljubičića tereti za dvije stvari - zapošljavanje u Holdingu i postupanje protivno propisima o javnoj nabavi.

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

 

Pod povećalom medija već godinama se nalazi sumnjiva kupovina, trgovina i prenamjena zemljišta veličine 80.000 četvornih metara u Resniku. Neslužbene informacije govore da jedan krak istrage vodi i prema navodnom izvlačenju novca iz za vrijeme Bandićeve predsjedničke kampanje. 

Bandić je, prije negoli je uhićen, poslijepodne proveo u svom vrtu na Savici gdje je brao mahune, s čime se pohvalio na Facebooku

Iz kategorije: Hrvatska