Datum objave: 04. Rujan 2014

Vlada smanjuje broj državnih ureda u županijama sa 20 na pet

Nina Medić
Nina Medić

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala konačan prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, kojim Banski dvori namjeravaju srezati broj ureda državne uprave u županijama. Tako će ih umjesto 20 ubuduće biti pet, a iz Vlade uvjeravaju da će se na taj način osigurati uštede, javlja tportal.

Uredi državne uprave ubuduće bi trebali obuhvaćati nekoliko županija. Tako bi Ured državne uprave za Dalmaciju trebao obuhvatiti područje Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije i Dubrovačko-neretvanske županije (857.743 stanovnika, površina 12.951 km2); Ured državne uprave za Slavoniju i Baranju predlaže se ustrojiti za područje Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavske županije, Virovitičko-podravske županije i Požeško-slavonske županije (806.192 stanovnika, 12,486 km2); Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku obuhvatit će područje Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Sisačko-moslavačke županije (752.482 stanovnika, površina 12,383 km2); Ured državne uprave za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku predlaže se ustrojiti za područje Istarske županije, Primorsko-goranske županije i Ličko-senjske županije (555.585 stanovnika, površina 11,754 km2) dok bi Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku trebao biti zadužen za područje Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije (525.785 stanovnika, površina 6,379 km2).

 

„Najvažnija izmjena tiče se organizacijske strukture prvostupanjskih tijela, odnosno ureda državne uprave, te se predviđa da ih umjesto dosadašnjih 20 bude pet, a oni će obuhvaćati područja nekoliko županija. Na taj način se usklađuje zakon s jednom od odluka Ustavnog suda iz 2012“, kratko je na sjednici Vlade poručio Arsen Bauk, ministar uprave.

Proširenjem mjesne nadležnosti ureda državne uprave na područje više županija, pojašnjavaju u Vladi, trebala bi se omogućiti učinkovitija raspodjela poslova, odnosno ravnomjerna opterećenost u obavljanju poslova na širem području i time brže rješavanje predmeta, što će u konačnici utjecati na unapređenje usluga građanima i drugim strankama.

Osim toga, kako pište tportal, doći će i do ušteda koje će biti vidljive prvenstveno zbog smanjenja broja ureda državne uprave, odnosno smanjenja broja unutarnjih ustrojstvenih jedinica, smanjenja broja rukovodećih radnih mjesta te objedinjavanjem obavljanja poslova sadašnjih službi za zajedničke poslove u jednu službu, odnosno jednu ustrojstvenu jedinicu u pojedinom uredu državne uprave. Naime broj predstojnika ureda smanjit će se s dosadašnjih 20 na pet, broj zamjenika predstojnika smanjit će se također s dosadašnjih 20 na pet, a broj službi s dosadašnjih 84 na 35.

Iako je u prvom prijedlogu izmjena i dopuna zakona bilo predviđeno da uredi državne uprave budu označeni samo brojkama, u konačnom prijedlogu oni će biti definirani nazivima povijesnih regija u Hrvatskoj.

Za provođenje ovog zakona Vlada ne namjerava koristiti dodatna sredstva, a novac za natpisne ploče, pečate, memorandume i sl. osigurat će se iz redovnih sredstava osiguranih na poziciji ureda državne uprave u županijama.

 

Izmjenama zakona osnovat će se i Kolegij predstojnika ureda državne uprave, a njegov član trebao bi biti i koordinator poslova državne uprave za Grad Zagreb. Izmjene Zakona o Gradu Zagrebu omogućit će da koordinatora određuje gradonačelnik Grada Zagreba između pročelnika upravnih tijela Grada Zagreba koja obavljaju samo poslove državne uprave.

Iz kategorije: Hrvatska