Datum objave: 02. Rujan 2014

Sudačke plaće i nisu baš visoke

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog većeg broja informacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u medijima o plaćama sudaca, Udruga hrvatskih sudaca u priopćenju medijima javno je iznijela, kažu, prave iznose plaća svojih sudaca, piše t.portal.

Iznošenjem podatka o bruto plaćama sudaca u javnosti se stvara dojam o enormnim plaćama sudaca. Da bi javnost imala punu informaciju o iznosima plaća sudaca u Hrvatskoj, iznosimo podatke o prosječnim mjesečnim (neto) plaćama sudaca', kažu u Udruzi i iznose sljedeće podatke:

1. suci općinskih i prekršajnih sudova cca 8.900 kuna

2. suci trgovačkih i upravnih sudova cca 9.700 kuna

3. suci županijskih sudova cca 12.500 kuna

4. suci visokih sudova cca 15.000 kuna

5. suci Vrhovnog suda RH cca 16.800 kuna

U Udruzi smatraju da je većina sudaca u RH plaćena ispod prosjeka s obzirom na svoju stručnu spremu, radno iskustvo i odgovornost koju imaju te svako problematiziranje visine plaća sudaca, dodaju, nije ništa drugo nego prizemno politiziranje i umjetno podgrijavanje animoziteta prema časnoj i odgovornoj dužnosti.

'Konačno ponavljamo i naglašavamo da se suci, osim stručnog rada, ne mogu i ne smiju baviti nijednom dodatnom lukrativnom djelatnošću, a broj onih sudaca koji to i mogu posve je zanemariv, te da su u posljednjih nekoliko godina sucima smanjene plaće pet puta i deset godina uskraćeni su za čitav niz prava koja im priznaje Zakon', navodi se u priopćenju.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska