Datum objave: 02. Rujan 2014

Dobrovnik pogođen obilnim količinama kiše, na Jadranu probleme stvara olujna bura

Nina Medić
Nina Medić

Područje cijelog Jadrana jučer je zahvatilo jako nevrijeme s obilnom kišom. Na pojedinim dijelovima, posebno na središnjem i južnom Jadranu, u svega 24 sata palo je kiše koliko u prosjeku padne tijekom cijelog rujna. Jakim nevremenom posebno je pogođeno dubrovačko područje, a zbog udara groma na Brgatu uništena su brojna računala građana koja su bila kabelom povezana uz ADSL router Hrvatskog telekoma,javlja Dubrovački dnevnik. U Župi dubrovačkoj izbio je požar na trafostanici zbog čega je dio stanovništva ostao bez struje.

U samom Dubrovniku je u nepuna 24 sata pala 191 litra kiše po metru četvornom, što odgovara tromjesečnom prosjeku padalina u jesenskim mjesecima, a u Međimurju i na varaždinskom području proglašene su redovite mjere obrana od poplava, javlja Index.

Uslijed velikih kiša zamutili su se izvori Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu. Takva mutna voda nije za piće na području Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina, Elafita i Župe dubrovačke pa ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

Zbog nevremena i velikih količina oborina dubrovački vatrogasci imali su dvadesetak intervencija.

 

Bura otežava promet

Velike probleme, posebno u prometu, stvara olujna bura zbog koje su zatvorene brojne ceste duž Jadrana. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je D54 Maslenica-Zaton Obrovački, autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba otvorena je samo za osobna vozila (u smjeru Splita otvorena je za sve skupine vozila), izvijestio je jutros Hrvatski auto klub (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u smjeru Zagreba, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (D8) između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na mostu Riječina.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog mnogih odrona zemlje i kamenja na Jadranskoj magistrali (D8), posebno na području Dubrovačko-neretvanske županije, treba voziti opreznije.

U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak, katamaranska Novalja- Rab-Rijeka i brodska Mali Lošinj- Unije- Susak. Ostali trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe, izvješćuje HAK.

 

Kiša nas prati i danas

Pretežno oblačno povremeno s kišom, pljuskovima, a na Jadranu i u Slavoniji ponegdje i grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas. Mjestimice obilnija kiša očekuje se u sjeverozapadnim krajevima i gorju. Sunčanih razdoblja bit će na Jadranu te u istočnoj Slavoniji, Baranji i Podravini.

Vjetar većinom slab, u sjevernijim krajevima i gorju povremeno umjeren sjeverni, a na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima. Najviša temperatura između 11 i 17, u istočnoj Slavoniji i na sjevernome dijelu Jadrana od 18 do 23, na južnome od 23 do 27 stupnjeva Celzija, prognoza je DHMZ.

Iz kategorije: Hrvatska