Datum objave: 29. Kolovoz 2014

Hrvatski BDP pao za 0,8 posto, gospodarstvo u padu već 11 uzastopnih kvartala

Nina Medić
Nina Medić

Hrvatski BDP pao je za čak 0,8 posto u drugom kvartalu 2014., objavio je Državni zavod za statistiku. To je dvostruko veći pad nego u prva tri mjeseca ove godine, kada je BDP pao za 0,4 posto, javlja Index.

Radi se o većem padu nego što se očekivalo. Naime, u anketi koju je agencija Hina provela među osam makroekonomista, bio je najavljen pad od 0,6 posto. Svi ispitanici smatrali su da će BDP pasti, a prognoze su varirale od -0,2 do -1 posto.

Uzroci pada BDP-a mogu se tražiti u slaboj osobnoj potrošnji, a glavni razlozi slabe potrošnje građana su pesimizam i visoka stopa nezaposlenosti. U drugom kvartalu splasnula je i industrijska aktivnost, a očekuje se i daljnji pad investicija, piše Index.

"Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital. Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva", tvrde iz Državnog zavoda za statistiku.

Američka rejting agencija Standard&Poor's, u svojoj krajem ocjeni krajem srpnja, potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na razini BB te kratkoročni na razini B, uz stabilne izglede. Iz S&P tada su upozorili kako je Hrvatska zapala u šestu godinu recesije zaredom te kako će u ovoj godini javni dug, koji je već dosegnuo razinu od 68 posto BDP-a, dodatno porasti. S&P je za 2014. godini predvidio pad BDP-a od 0,9 posto.

Početkom ovog mjeseca agencija Fitch snizila je hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj, na "BB" za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i "BB+" u domaćoj. Tada su naveli da očekuju nastavak recesije u Hrvatskoj, te iskazali sumnju u to da će država uskoro stabilizirati javni dug.

 

Zanimljivo je spomenuti da je i Slovenski statistički zavod danas objavio prve procjene kretanja slovenskog BDP-a u drugom kvartalu 2014. godine.  Gospodarstvo Slovenije, jedine zemlja regija koja je uz Hrvatsku članica Europske unije, u drugom kvartalu ove godine raslo je za 2,9 posto. S obzirom na prvi kvartal ostvaren je rast od jedan posto, izvještava Index.

 

FOTO: ilustracija RTL

Iz kategorije: Hrvatska