Datum objave: 20. Kolovoz 2014

Upozorenje Meteoalarma: Pristiže ciklona koja će donijeti kišu, pljuskove i grmljavinsko nevrijeme

Nina Medić
Nina Medić

Europski meteorološki servis Meteoalarm za četvrtak je najavio narančasto, drugo najviše upozorenje na obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme za središnje dijelove Hrvatske te za cijeli Jadran, osobito sjeverni, javlja tportal.

Narančasto upozorenje znači da će u nekim dijelovima naše zemlje vladati neuobičajene vremenske prilike koje mogu biti opasne za ljude te da se mogu očekivati štete, a eventualno i žrtve.

Već tijekom noći sa srijede na četvrtak plitka ciklona, koja se formirala iznad sjeverozapadnih dijelova Italije te nekim mjestima jučer donijela brojne pijavice i obilne kiše (u Fiorinu u zaleđu Genove palo je čak 300 litara po m2), tijekom sutrašnjeg jutra će se sa zapada premještati prema istoku naše zemlje.

„To i jest problem ovoga ljeta - imali smo brojne plitke ciklone koje su trajale relativno kratko jer su ostajale bez hrane čim bi prešle s mora na kopno, no ipak su nekim krajevima donijele obilne kiše i uzrokovale nevolje i štetu“, ističu prognostičari Meteo centra.

Prema podacima mrežne stranice Meteoalarma u najzapadnijim dijelovima Hrvatske, osobito u riječkom području već danas postoji vjerojatnost veća od 60 posto za izraženije pljuskove i grmljavine.  No u noći i sutra očekuje se znatno pogoršanje vremena s grmljavinom, kišom i pljuskovima koji će mjestimice biti izraženiji i obilniji, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. 

Iz kategorije: Hrvatska