Datum objave: 08. Kolovoz 2014

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ebolu međunarodnom prijetnjom

Nina Medić
Nina Medić

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju ebole u Zapadnoj Africi međunarodnom zdravstvenom prijetnjom, javlja BBC, a prenosi Index.

Dužnosnici WHO-a istaknuli su da je nužna koordinirana međunarodna reakcija kako bi se zaustavilo i smanjilo širenje virusa. Izjava je uslijedila nakon dvodnevnog zasjedanja u Švicarskoj. Organizacija je posljednje širenje ebole nazvala "izvanrednim događajem". "Moguće posljedice daljnjeg međunarodnog širenja ebole iznimno su ozbiljne", zaključeno je.

"Živimo u vrlo povezanom svijetu i neizbježno je da će biti putnika, američkih državljana i drugih koji će putovati u te zemlje.. i vratiti se sa simptomima", nastavio je, ali je naglasio da ipak neće biti epidemije ebole u SAD-u jer zemlja "raspolaže opremom i karantenom u svim velikim bolnicama".

 

U Srbiji i Hrvatskoj mjere pojačanog nadzora

Kako piše Index, Hrvatska već od druge polovice travnja, sukladno preporukama Europske komisije, poduzima mjere vezane uz smrtnonosnu ebolu. Za takve mjere zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova koje provodi mjere po uputama Ministarstva zdravlja i u suradnji sa Zavodom ja javno zdravstvo. U sklopu mjera provodi se nadzor osoba koje su možda došle iz tih zemalja u kojima je zabilježena ova smrtnosna epidemija.

"Još je sredinom travnja Europska komisija dostavila obavijest kojom traži od svojih članica intenziviranje nadzora nad putnicima iz zemalja ugroženih virusom ebole - hemoragijske groznice: Potrebno je uspostaviti strogi granični nadzor nad putnicima i osobnom prtljagom putnika koji dolaze s Afričkog kontinenta, posebno iz afričkih zemalja: Mali, Siera Leone, Gvineja i Liberija kako bi se spriječio eventualni unos bolesti Ebole. Sukladno navedenom molimo Vas da pojačate kontrolu putnika na ulazu u RH iz područja i zemalja kako je naprijed navedeno, a poglavito u zračnim lukama. Koliko je to god moguće molimo da se neposrednim razgovorom s putnicima utvrdi mjesto primarnog polazišta. U skladu s time, Ministarstvo zdravlja dalo je nakon primanja obavijesti EK Ministarstvu unutarnjih poslova upute o provedbi mjera pojačanog nadzora u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo", kazali su nam iz Ministarstva zdravlja.

"Beogradski aerodrom je najugroženije područje zbog tranzita iz mjesta zahvaćenih epidemijom", rekao je novinarima srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar prije tjedan dana dodajući kako će i beogradski i niški aerodrom biti pod mjerama pojačanog nadzora te da će biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije.

"Poduzet ćemo sve potrebne mjere da se preduhitri pojava ove bolesti i njeno eventualno širenje na naše područje", rekao je ministar i dodao da neće biti opuštanja ni u cestovnom prometu, prenosi agencija Tanjug. Lončar je rekao da im Svjetska zdravstvena organizacija šalje detaljna uputstva i preporuke o ponašanju.

Iz kategorije: Hrvatska