Datum objave: 29. Srpanj 2014

Život se nakon teških poplava polako vraća u Gunju: Počela obnova ambulante i škole

Nina Medić
Nina Medić

Nakon što su prošlog tjedna započeli obnoviteljski radovi na zgradi osnovne škole u Gunji, u tome mjestu koje su u svibnju poplavile savske vode danas je započela i obnova teško stradale ambulante, potvrdio je načelnik općine Hrvoje Lucić, javlja Index.

"Život se polagano vraća u našu općinu, a dokaz za to je i početak obnove ambulante na kojoj radovi moraju biti gotovi u narednih mjesec dana", kazao je Lucić za Hinu, dodajući kako će se, osim građevinskih radova, ambulanta opremiti i novom opremom te namještajem.

Izvijestio je i kako je u Gunji do danas procijenjeno ukupno 950 obiteljskih kuća I. i II kategorije oštećenja, a još uvijek traje procjena objekata s najtežim oštećenjima. Lucić smatra kako će se morati rušiti čak 300-tinjak obiteljskih kuća, jer njihova obnova neće biti moguća. U tom mjestu nalazi se više od 1.600 obiteljskih kuća koje su sve bile poplavljene, a u onima koje se nalaze u depresijama voda je bila visoka i nekoliko metara.

Kako piše Index, iz Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva izvijestili su kako će, nakon što se provjeri vlasništvo nad do sada procijenjenim kućama I. i II. kategorije, u Gunji započeti potpisivanje izjava. Naime, vlasnici prilikom potpisivanja izjave moraju odlučiti žele li da im se kuća obnovi u organizaciji države ili žele obnoviti objekte u vlastitom aranžmanu uz isplatu novčane pomoći od 40.000 kuna za kuću I. kategorije oštećenja ili 70.000 kuna za kuću II. kategorije oštećenja. Napominju i kako danas započinje i obnova tri obiteljske kuće u Đurićima, također jednom od poplavljenih mjesta u županjskoj Posavini, čiji vlasnici su se odlučili za organiziranu obnovu. Riječ je o kućama u ulici Matije Gupca na kojima su registrirana oštećenja I. i II. kategorije.

Za stanovnike Posavskih Podgajaca, koji su djelomično bili pod vodom, danas će započeti potpisivanje izjava o obnovi, i to u osnovnoj školi u Drenovcima. Na čitavom području kontinuirano traje i uklanjanje ruševnih građevina, kojih je dosada uklonjeno 107, navodi Ministarstvo.

 

FOTO: Hina

Iz kategorije: Hrvatska