Datum objave: 29. Srpanj 2014

Dvojicu hrvatskih alpinista povukla lavina na planini Khan Tengri: jedan ozlijeđen, za drugim se traga

Nina Medić
Nina Medić

Dvojicu hrvatskih alpinista povukla je lavina dok su se pokušavali popeti na Khan Tengri, između Kirgistana, Kazahstana i Kine. Jedan alpinist je spašen, a za drugim se još traga.

Kako javlja RTL, Krešimira je odvukla u ledenu pukotinu, dok se Rene uspio spustiti do logora i obavijestiti ostale članove ekspedicije o nesreći. Nakon toga je zbog ozeblina hospitaliziran u glavnom gradu Kirgistana. Ubrzo je pušten iz bolnice, a alpinistica Vedrana Simičević ostala je na ledenjaku i čeka evakuaciju, pojasnila je glasnogovornica ministarstva Danijela Barišić.

"Na ledenjaku je bila skupina od 11 ljudi, od čega troje hrvatskih državljana", doznaje se iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Rene Lisac i Krešimir Milas krenuli prema drugom logoru kako bi se aklimatizirali, nakon čega im je put prepriječila lavina.

Potraga je zbog noći obustavljena, spasitelji su za Krešimirom tragali na mjestu nesreće i nastavit će tražiti i sutra, javlja Index.

Hrvatska u Kirgistanu nema veleposlanstvo, te je ministarstvo u kontaktu s delegacijom EU-a i njemačkim veleposlanikom u Biškeku, kao i s Vedranom Simičevic, rekla je Barišić, dodajući da im je organiziran transport od glečera do Biškeka i izdavanje potrebnih dokumenata. "Još nije poznato kada će krenuti prema Hrvatskoj".

Voditelj HGSS-a Vinko Prizmić u telefonskom razgovoru za Hinu kazao je da je u nedjelju oko 19 sati došlo do lavine koja je jednog alpinista zatrpala u ledenjačkoj pukotini pri pokušaju uspona.

Najpoznatiji hrvatski alpinist Stipe Božić za RTL je rekao da je smjer kojim su naši alpinisti krenuli težak, ali i da su se pripremali dovoljno dobro i dugo da to obave. Zbog toga su i bili u Alpama ovo ljeto. "Ali, eto, kaže se - ljudi snuju, a bogovi odlučuju. To se dogodilo iznenada i između 40 alpinista koji su tuda prolazili dogodilo se baš njima", rekao je.

Na pitanje mogu li se takve nesreće spriječiti, Božić je rekao: "Mogu se spriječiti tako da ostanemo kod kuće i ne idemo nikamo. Čovjek je stvoren za kretanje, a u tom kretanju nema savršenstva i normalno je da se događaju i nesreće".

"Sutra će se potraga nastaviti. Tamo imamo prijatelje iz drugih ekspedicija. To nije velika nadmorska visina, ali uz oprez, nadam se da će nešto i naći. Doduše, što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ", završio je Stipe Božić.

Khan Tengri je najsjeverniji sedamtisućnjak na svijetu. Radi se o drugom najvišem vrhu planinskog masiva Tien Shan koji se nalazi na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine. Njegovo ime na lokalnom narječju doslovno znači "vladar neba". Ondje još nije bilo hrvatskih uspona.

U pohod na tu izazovnu i vrlo zahtjevnu planinu krenuli su iskusni alpinisti Bojan Novak i Vedrana Simičević iz Riječkog alpinističkog kluba te Rene Lisac i Krešimir Milas iz AO Željezničar iz Zagreba.U najavi ekspedicije alpinisti su istaknuli da je specifičnost njihova pohoda tehnička zahtjevnost planiranih uspona na velikoj nadmorskoj visini koja je dodatno otežana planom ekipe da sama postavlja logore i izvodi logistiku uspona.

Do vrha ne vodi ni jedan "lagani" smjer, sa svih je strana tehnički zahtjevan. Kako je četvorka ranije najavila u medijima, za svoj su uspon odabrali najpopularniju rutu, tzv. Zapadni greben ili Pogrebietsky smjer koji po ruskom sistemu ocjenjivanja nosi ocjenu 5a.

 

FOTO: ilustracija

 

Iz kategorije: Hrvatska