Datum objave: 15. Srpanj 2014

Tonino Picula postao suizvjestitelj Europskog parlamenta za Ukrajinu

Nina Medić
Nina Medić

Šibenčanin Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u EU parlamentu, postao je suizvjestitelj (shadow rapporteur) za Ukrajinu u ime S&D grupe, te je danas u Strasbourgu govorio o izvješću Sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom („Association agreement with Ukraine”).

„Govoreći o Ukrajini danas, pesimisti tvrde kako je postrevolucionarna Ukrajina zapala u bezizlazni građanski rat, sponzoriran iz Rusije. Neki tome dodaju da cilj Rusije nije više pripajanje dijelova Ukrajine nego trajna destabilizacija cijele zemlje, njena blokada na europskom putu kao i jačanje energetske, a time i političke ovisnosti EU o Moskvi”, rekao je zastupnik Picula u svom jednominutnom govoru.

Pozdravio je potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Bruxellesa i Kijeva, rekavši da je to dobrim dijelom uklonilo dileme o budućnosti Ukrajine, te da ona nije vazalni dio nekog post-sovjetskog prostora nego zemlja u regularnom postupku pridruživanja EU.

Picula je naglasio da „čak i ako je došlo do zamora proširenjem i ako ne dođe do proširenja EU u idućih pet godina, nikako ne smije doći do zamora u pružanju podrške ukrajinskom narodu da postupno ostvari svoj ključni cilj - članstvo u EU.”

„Vjerujem da su istodobno potpisani Sporazumi o pridruživanju sa Moldavijom i Gruzijom također otklonili sjene oko pitanja njihove budućnosti. Tzv. GUAM zemlje predugo su bile izložene negativnim posljedicama napetih odnosa novog Istoka i novog Zapada, kao i pogubnom vladanju domaćih koruptivnih režima”, zaključio je Picula.

Iz kategorije: Hrvatska