Datum objave: 14. Srpanj 2014

Žestoka rasprava oko referenduma o ćirilici: Marasović optužio Kukuriku koaliciju da su veleizdajnici

Nina Medić
Nina Medić

Nakon skupljenih potpisa za raspisivanjem referenduma zbog primjene ćirilice u Vukovaru, predsjednik saborskog Odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin predložio je Saboru da se referendumsko pitanje ipak pošalje na provjeru Ustavnom sudu. U žestokoj raspravi oko toga tko je kriv za napetosti koje su se ponovno stvorile u Vukovaru, HDZ-ov Dujomir Mrasović optužio je Kukuriku koaliciju da su veleizdajnici, prenosi tportal.

Državni zavod za statistiku utvrdio je da je Stožer za obranu Vukovara skupio 576.388 potpisa građana koji žele referendum o ćirilici. Ipak, Odbor za Ustav odlučio je Saboru predložiti da umjesto raspisivanja referenduma pitanje najprije provjere na Ustavnom sudu.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin tvrdi da će Hrvatska snositi ozbiljne posljedice u slučaju da se doista provede referendu protiv ćirilice. Osim što bi, kaže, bili prekršeni međunarodni ugovori, prekršili bi i Sporazum s Europskom unijom zbog čega ne bi mogli izbjeći sankcije.

 

'Predlagatelji ove odluke uvjereni su da je referendumsko pitanje neustavno, odnosno da bi njegovo usvajanje bilo protivno Ustavu i brojnim međunarodnim ugovorima kojima je Hrvatska pristupila i to iz slijedećih razloga - 'Izvorišnim osnovama Ustava kao temeljnog pravnog akta države Republika Hrvatska je jasno i nedvosmisleno definirana kao nacionalna država Hrvatskog naroda i država pripadnika Nacionalnih manjina, u kojoj se pripadnicima svih Nacionalnih manjina jamči sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom i kulturna autonomija.'' - istaknuo je Grbin dio Ustava.

 

Govoreći o tome tko je uopće odgovoran za to da danas Sabor uopće raspravlja o ćirilici, zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović optužio je za veleizdaju Kukuriku koaliciju čija je Vlada odlučila da će se početi primjenjivati ranije doneseni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.  'Vi ste išli na širenje nacionalne mržnje jer ste htjeli skrenuti pozornost s 'lex Perkovića'. Odvraćali ste javnost od toga širenjem mržnje, sram vas bilo! Ništa vam sveto nije bilo u odnosu Hrvata i Srba, sram vas bilo! Vi ste veleizdajnici! Najprije ste razoružali Hrvatsku, niste glasovali za Hrvatsku i sada ste 'lex Perkovićem' svraćali pozornost na ćirilicu. Trebalo bi vas sve kazneno prijaviti za veleizdaju!' - bio je oštar Marasović.

Predsjednik Sabora Josip Leko zaključio je da je Marasović i pak prešao granicu u nepoštivanju kolega te mu je dao opomenu.

 

Kako prenosi tportal, Josip Đakić (HDZ) također je usporedio ovu raspravu s 'lex Perkovićem'. 'Ne možete nikako izbjeći da se referendum raspiše, bez obzira tražeći ili implicirajući valja ili ne valja pitanje. Ako birači ocjene da postoji potreba za raspisivanje referenduma o prijedlogu za promjenu Ustava, prijedloga zakona i drugih pitanja referendum će biti raspisan. Ne možete ga zabraniti koji niste ni onoga koji je bio U ime obitelji', kaže Đakić.

 

Čak je i HDSSB-ov Josip Salapić, koji je podržavao Stožer cijelo vrijeme u nastojanjima da se rapiše referendum, danas govorio da se zalaže da Hrvatska bude europska zemlja a Vukovar mjesto pijeteta. Da se posljednjih mjeseci u Vukovaru nije smjelo zbog ćirilice stvarati ovakav problem. Rekao je da se zalaže da Ustavni sud ocjeni referendumsko pitanje.

SDSS-ov Milorad Pupovac replicirao je čak 16 puta u raspravi o ćirilici. Govorio je, između ostalog, da je potreba ove zemlje da se prestane manipulirati žrtvama za potrebe političke moći i političke vlasti. 'Danas je potreba vidjeti krivce zbog prevorbe i privatizacije. Ne želite reći gazdi ove zemlje kakav je, nego se bavite ćirilicom!', upozorio je Pupovac na ono što smatra važnijim i većim problemima u zemlji.

Prozvao je HDZ za dvostruke kriterije kad su bili na vlasti i danas kada su u oporbi: 'Na korak do vlasti ponovno posežete za nečim što pripada vremenu prije 2003. ili čak prije 1997. godine. (...) Odjedanput ste spremni pokazati se kao nedosljedan politički akter kao netko tko je zbog vlasti spreman učiniti jedno, a kasnije drugo. Kad dobijete vlast ponovno ćete sklapati pakt s manjinama. Ljudi koji su se organizirali protiv ćirilice, nisu niti jednu riječ rekli o nezaposlenosti ili smanjenju radničkih prava. Jeste li se vi iz HDZ-a usprotivli protiv gazda koji takvu politiku vode i obespravljuju radnike?! Ako tako mislite vladati, onda ništa novo nećete donijeti.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je da se u Hrvatskoj ovakve rasprave često vode pod izlikom ideologija, a zapravo se, kaže, radi o nacionalizmu. Podsjetio je da su iz Hrvatske, od Drugog svjetskog rata, nestali gotovo svi Židovi, a da su mnogi Srbi i Romi desetkovani. 'Nestalo je ovdje milijun pripadnika nacionalnih manjina, četvrtina stanovništva Hrvatske', upozorava Radin.

Bez umanjivanja hrvatskog statusa žrtve u Domovinskom ratu, rekao je da je mislio kako će nakon rata ipak biti drukčije za sve koji ostanu u Hrvatskoj: 'Mislili smoda će taj mentalitet izumrijeti i postati dio povijesti. Predugo u Saboru slušamo da imamo najbolje zakone na svijetu, da manjine imaju najbolja prava, da su zapravo Hrvati diskriminirani i takav je mantalitet opasan. Nekad je manjina bilo 25 posto, a danas tek 7 posto stanovništva.'

Zahtjev za referendumom Radin vidi kao zaživljavanje mentaliteta isključivosti i naglašava: 'Vukovar, čijoj žrtvi se svi klanjaju, iskorišten je samo kao povod. (...) Referendumsko pitanje je političko i nema veze s Vukovarom, pijetetom ni posebnošću. (...) Rane Vukovara ne smiju zacijeliti, politika to ne želi!'

Iz kategorije: Hrvatska