Datum objave: 10. Srpanj 2014

Odbor za nacionalnu sigurnost tvrdi da Milanović ipak nije zatražio praćenje Linića

Nina Medić
Nina Medić

Odbor za nacionalnu sigurnost zaključio je kako je Slavko Linić lagao kada je optužio premijera Zorana Milanovića da je zatražio njegovo praćenje. Vladajuća većina izglasala je takav zaključak nakon što je proveden nadzor, javlja Index.

Igor Dragovan kazao je kako se utvrdilo da  svaki Linićev navod o pratnji policijskog Uskoga do raspitivanja po restoranima nije točan. HDZ-ovci u Odboru za nacionalnu sigurnost bili su protiv te tvrde da Odbor ima premale ovlasti za pravu istragu i ne može se tvrditi da Linić nije u pravu.

"Sve što je Linić naveo, da ga je policijski Uskok pratio, da su se išli raspitivati po restoranima za račune, sve je provjereno i to nije utemeljeno", ustvrdio je Dragovan.

Kako neslužbeno doznaje RTL, neki su oporbeni članovi odbora iskoristili situaciju te provjerili jesu li pod nadzorom neke druge javne osobe. A ispalo je da je pod mjerama zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Odbor ima premale ovlasti za pravu istragu. Osobno sam jako razočaran s takvim pristupom jer mislim da se činjenice o istini ne mogu donositi preglasavanjem, a nema dobre volje da se ide u promjenu toga sustava. Utvrđeno je primjerice da Linićev broj nije nadziran u OTC-u po nalogu tajnih službi, ali nemamo nadzor nad onim zahtjevima što postavlja policija, a policija postavlja 80- 90 posto zahtjeva od 40 tisuća brojeva koji se prate", komentirao je Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Odbor nije pronašao ništa jer su svi dokumenti nestali. Nemam prigovora na rad Odbora, imam prigovor na rad policije, jer jednostavno rade nezakonito i uspješno skrivaju dokumente", kazao je Linić. "Ali s obzirom na moje iskustvo s nekim ljudima iz policije, smatram da su moji navodi točni. Ovo samo znači da su radili nezakonito u policiji i da je netko odgovoran za to. Na meni je da se još više pozabavim tim nezakonitim radom i da dam još više argumenata", rekao je Linić.

Najavio je da će prikupiti više imena i objaviti ih, čime će, kaže, jasno progovoriti o tome kako radi policija u dijelu u kojoj je u izravnoj nadležnosti ministra unutarnjih poslova.

Iako ne odustaje od tvrdnje da ga je policija pratila i ometala život njegove obitelji, Linić se ne namjerava obratiti Državnom odvjetništvu (DORH).

Iz kategorije: Hrvatska