Datum objave: 10. Srpanj 2014

Ciklona Iskra donijela zahlađenje, nevrijeme i obilje kiše

Nina Medić
Nina Medić

Nestabilno vrijeme pod utjecajem ciklone Iskra nastavilo se i tijekom srijede. U većem dijelu zemlje zabilježene su oborine, iako je bilo i područja gdje nije pala ni kap kiše, primjerice na srednjodalmatinskim otocima i na širem šibenskom području, piše Crometeo.

Grmljavine je najviše bilo u zapadnoj Slavoniji i oko Bjelovara sredinom dana, a poslijepodne i navečer na sjevernom Jadranu. U večernjim satima na zapadnoj obali Istre ponegdje je bilo i slabije tuče.

Prema podacima mreže meteo postaja Pljusak.com, najviše kiše tijekom srijede palo je na postaji Zadar Poluotok, 37 litara po kvadratnom metru. Slijede Gospić 35, Kukuljanovo 34, Zadar 32, Susak 28, Rijeka Pehlin i Baška 27, Zambartija 26, Lovreć 24 itd.

DHMZ-ovu listu 24-satnih oborina predvodi Zavižan sa 33 mm, a slijede Bjelovar s 30 i Osijek s 28 mm oborine.

Osim što je bio kišovit, Zavižan je tijekom dana bio svjež. Na tom poznatom velebitskom vrhu temperatura zraka se ujutro spustila na 6,9°C, a nije se danju popela iznad 11,6°C. U ostatku zemlje najviše dnevne temperature zraka bile su od 17°C u Pargu do vrućih 30°C izmjerenih ponegdje na srednjodalmatinskim otocima.

Kišovito i hladno nastavilo se i tijekom noći. Najveća količina kiše pala je na području Zadra gdje je, prema podacima DHMZ-a, palo skoro 110 litara kiše po kvadratnom metru u svega tri sata. Inače, godišnji prosjek za cijeli srpanj iznosi svega 30 litara kiše po kvadratnom metru.

 

Crometeo donosi detaljnu prognozu vremena za sljedeća dva dana.

KOPNO:

Zbog utjecaja ciklone četvrtak bi mogao biti oblačniji i hladniji dan. Povremeno se očekuje kiša ili pljusak s grmljavinom, a oborine u većini krajeva mogu biti obilne. Najviše kiše očekuje se ujutro i prijepodne u Gorskom kotaru i Lici, sredinom dana u središnjim krajevima, a popodne u Slavoniji. Lokalno je moguće i nevrijeme. Puhat će povremeno umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, u Slavoniji sredinom dana možda kratkotrajno jugoistočnjak. Dosta će osvježiti pa će temperatura zraka cijeli dan biti uglavnom između 18 i 22 Celzijeva stupnja, u gorskim područjima malo hladnije, a na istoku Slavonije malo toplije.

U petak će kiše količinski biti manje, ali i dalje neće proći suho. Dosta oblaka, kraća sunčana razdoblja, a povremeno kiša ili pljusak. Puhat će povremeno umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna između 19 i 24 Celzijeva stupnja.

 

JADRAN:

U četvrtak vrlo promjenjovo na cijelom Jadranu. Bit će umjereno do znatno oblačno, ali uz povremena sunčana razdoblja. Kiša, pljuskovi i grmljavina bit će češći nego prethodnih dana. Mjestimice je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme s tučom, ciklonalna plima, na moru se ne isključuje mogućnost pojave pijavica, a lokalno će pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Obilnije oborine su na sjevernom Jadranu izglednije u prvom, a u Dalmaciji u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno do jako jugo i lebića. Navečer podno Velebita umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°C.

U petak i dalje promjenjivo. U noći će obilnijih pljuskova uglavnom jiš biti na otvorenom moru i južnoj Dalmaciji. Danju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremenu uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji će biti manje izraženiji nego u četvrtak. Jugo i jugozapadnjak danju će okretati na sjeverozapadnjak koji će biti umjeren, poslijepodne na moru Dalmacije ponegdje i jak. Jutarnje temperature bez veće promjene, a najviše dnevne od 21 do 27°C.

Iz kategorije: Hrvatska