Datum objave: 09. Srpanj 2014

HZZ razvija model novog pristupa nezaposlenima i drugim klijentima

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski zavod za zapošljavanje je danas u Zagrebu predstavio projekt „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Europski socijalni fond je posvećen promicanju zapošljavanja u EU-u te pomaže zemljama članicama da europskom radništvu i poduzećima osiguraju bolju pripremljenost i osposobljenost za suočavanje s novim globalnim izazovima.Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.049.500,00€. Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu i učinkovitost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u pružanju usluga klijentima, a svrha mu je unaprijediti kapacitete HZZ-a u pružanju usluga klijentima na području posredovanja i priprema za zapošljavanje.

 

Ovo je još jedan u nizu projekata usmjeren prvenstveno na naše klijente, ali i na jačanje administrativnih kapaciteta koje će pružanje usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  učiniti još djelotvornijima. Projekt je usmjeren na razvijanje novih metoda rada kako bismo na još bolji način pomogli poslodavcima u vrijeme restrukturiranja te na sve one kojima je potrebno vodstvo u odabiru karijere. To se posebice odnosi na “internet” generaciju kojoj se HZZ kao institucija prilagođava novom uslugom e-savjetovanja, napomenula je gđa. Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje .

 

Glavni korisnik projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali jasan interes u smislu provedbe i ishoda projekta imaju i druge institucije kao što su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, predstavnici poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca, sindikati te tvrtke/institucije koje se bave razvojem ljudskih potencijala i pružanjem usluga vezanih uz tržište rada.

 

Zahvaljujem svim djelatnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kompletnom rukovodstvu i svima onima uključenima u provedbu ovog projekta jer se njime nastoji još bolje prepoznati potrebe poslodavaca. Ovaj projekt označava unaprjeđenje procesa rada i kanala komunikacije savjetnika HZZ-a kroz niz promjena kojeće rezultirati efikasnijim posredovanjem pri zapošljavanju i dodatno približiti HZZ kao instituciju svim korisnicima usluga, nadodalaje gđa. Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava.

 

 

Nakon uvodnih riječi, voditelj projektnog tima g. Don Bruce je zajedno s trojicom stručnjaka iz timag. Mladenom Vojkovićem, g. Sašom Niklanovičemi g. Peteom Woodsom pobliže predstaviosadržaj, ciljeve i aktivnosti projekta.

 

Uspješan zavod za zapošljavanje predstavlja najvažniju mjeru aktivne politike zapošljavanja. Moderan zavod zahtijeva odgovarajuću razinu resursa kako bi učinkovito planirao, uspostavljao, provodio, pratio i ocjenjivao programe aktivne politike zapošljavanje i ostale programe pomoći. Upravo na tome se radi provedbom ovog projekta, na uvođenju novih mjera koje će pomoći i savjetnicima, mobilnim timovima te klijentima zavoda  kojima će se uštedjeti vrijeme i učiniti usluge HZZ-a djelotvornijima, objasnio jeg. Don Bruce, voditelj projektnog tima.

 

 

Projekt se sastoji od tri komponente usmjerene na ostvarivanje sljedećih rezultata:

 

1.    Povećati kapacitet HZZ-a u pružanju bolje prilagođenih i ciljanih usluga za poslodavce.

 

2.    Razviti model usluga e-savjetovanja za klijente HZZ-a.

 

3.    Razviti novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja usmjerenih na dugotrajno nezaposlene i poboljšati postojeći sustav provedbe i upravljanja mjerama aktivne politike zapošljavanja.

 

 

Projekt provodi konzorcij predvođen tvrtkom WYG International Limited u suradnji s tvrtkama ÖSB ConsultingGmbh i WYG Savjetovanje d.o.o.

 

Projekt traje od ožujka 2014. do svibnja 2015. te će za vrijeme tih 14 mjeseci projektni tim blisko surađivati s HZZ-om, kao i s klijentima i partnerima HZZ-a kako bi se utvrdili nedostaci u pružanju usluga, razvila inovativna rješenja za poboljšanje učinkovitosti i postigla izvrsnost u kvaliteti usluga.

Iz kategorije: Hrvatska