Datum objave: 04. Srpanj 2014

Raste popularnost HDZ-a i ORAH-a, pada SDP-a i Laburista

Nina Medić
Nina Medić

Potpora birača SDP-u i dalje pada dok rejting HDZ-a raste, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje Promocije plus, čije rezultate je objavio HRT.

U ovom trenutku HDZ podržava 23,1 posto građana, dok je SDP na povijesno niskih 19,1 posto potpore. Na trećem mjestu je ORaH Mirele Holy za kojeg bi glasalo 12,6 posto građana.

Hrvatski laburisti, koji su donedavno bili u rangu s ORaH-om, trenutno su tek šesta stranka u Hrvatskoj: podržava ih 2,7 posto birača. Ispred laburista su HNS s tri posto potpore i HSS s 2,9 posto potpore, javlja HRT.

Najpopularniji političar u Hrvatskoj i dalje je Ivo Josipović, kojeg podržava 30,9 posto birača. Na drugom mjestu je Mirela Holy s 10,5 posto. Na treće mjesto probila se Kolinda Grabar Kitarović, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, koja ima 8,6 posto potpore.

Prvi put u ovom istraživanju Zoran Milanović svrgnuo je Tomislava Karamarka s čelne pozicije na listi najnegativnijih političara. Najlošijim hrvatskim političarom premijera Milanovića smatra 33,4 posto birača, dok isto mišljenje o Karamarku ima 30,9 posto birača.

Još gori stav nego o Milanoviću ispitanici imaju o njegovoj Vladi; čak 46,4 posto nikako ne podržava rad aktualne vlasti, a dodatnih 18,7 posto uglavnom ne podržava Milanovićevu vladu. Postupke vlade u potpunosti podržava 6,6 posto birača, a uglavnom ih podržava 15,7 posto birača.

Iz kategorije: Hrvatska