Datum objave: 21. Lipanj 2014

Premijer Milanović i Ante Gotovina u obilasku uzgajališta tuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sastao se danas na području zadarskog akvatorija s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje se bave uzgojem i prodajom tune: Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos. Zajedno s ministrom poljoprivrede i šumarstva Tihomirom Jakovinom, premijer Milanović obišao je tijekom dana četiri broda tunolovca u zadarskom akvatoriju, razgovarao s kapetanima i članovima posade koji su bili u lovu na tune, te im se pridružio tijekom lova na tune, piše tportal.

 

Predstavnici tih tvrtki, među kojima je i general Ante Gotovina, upoznali su premijera s poslovnim rezultatima i stanjem u djelatnosti uzgoja i prodaje tune, koja predstavlja važan dio hrvatske marikulture.

Uzgoj i prodaja tune čini preko 40 posto ukupne vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva, čime je zauzela prvo mjesto po vrijednosti izvezenih proizvoda ribarstva. Gotovo cjelokupni izvoz hrvatske tune plasira se na japansko tržište.

Na području Zadarske županije uzgoj tune obavljaju tri uzgajivača na 13 lokacija koje obuhvaćaju ukupnu površinu od 978.500 metara kvadratnih. Ukupni dozvoljeni uzgojni kapacitet postojećih uzgajališta tune u Hrvatskoj iznosi 7880 tona godišnje. Ulov i uzgoj tune uređen je temeljnim preporukama ICCAT-a kojeg je EU redovna članica. Od 2015. očekuje se povećanje ulovnih kvota što bi trebalo pridonijeti zamahu uzgoja tune u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Hrvatska